Oktay en Guvenc Aydogdu leggen de laatste hand aan de herinrichting van de supermarkt.
Oktay en Guvenc Aydogdu leggen de laatste hand aan de herinrichting van de supermarkt. (Foto: GvdIJ)

Supermarkt Houtwijk weer open na grote brand

In november moest Supermarkt Houtwijk aan de Hildo    
Kroplaan onverwachts de deuren sluiten na een grote brand in de zaak. Inmiddels is de winkel helemaal opgeknapt en gaan komende zaterdag de deuren weer open.

Gerard van den IJssel

Guvenc Aydogdu (25), die samen met zijn broer Oktay (31) en hun ouders de supermarkt runt, laat op zijn telefoon zien wat de bewakingscamera’s in de nacht van 23 op 24 november hebben gefilmd. “Ik kreeg rond 05.00 uur een alarmmelding. Toen ik de bewakingsbeelden bekeek, zag ik rook in de zaak en toen opeens een knal en nog meer rook. Ook kon je duidelijk zien dat er iets in brand stond.” Guvenc ging halsoverkop naar de supermarkt en arriveerde daar zelfs nog iets eerder dan de brandweer. “Ik kon niets meer doen. De brandweer heeft het vuur nog best snel geblust. We dachten dat we na een dagje wel weer open zouden kunnen, maar dat liep anders.” Uit onderzoek van de brandweer bleek het vuur te zijn ontstaan in de meterkast, mogelijk door kortsluiting. Op foto’s is te zien hoe de meterkast helemaal zwartgeblakerd was en alle apparatuur gesmolten.

Het grote schoonmaken

“In de dagen na de brand bleek dat de schade veel groter was dan we eerst dachten”, vertelt Oktay. “De rook en roet zat echt overal op en in. We hebben de hele winkelvoorraad in een keer aan een opkoper overgedaan en toen begon het grote schoonmaken.” De houten stellages moesten worden verwijderd omdat de rook overal in bleef zitten. Voor de platen van het systeemplafond gold hetzelfde. En de verhuurder besloot zelfs een aantal wanden te slopen, omdat schoonmaken toch niet meer zou lukken. “Daardoor heeft het alles bij elkaar dus twee maanden geduurd”, zegt Oktay. “En dan te bedenken dat we sinds de opening in 2018 nooit één dag dicht zijn geweest.” Ook bij de buren van het Chinees-Indisch Specialiteiten restaurant Peach Garden moest het plafond worden vervangen. “Ik denk dat alles bij elkaar het schadebedrag tussen de 150.000 euro en twee ton is”, zegt Oktay. “Gelukkig waren we goed verzekerd.”

'We hebben zoveel mooie reacties gehad van onze klanten'

De afgelopen dagen is de laatste hand gelegd aan de herinrichting. Een aantal kleine verbouwingen die al langer gepland stonden, is nu gelijk meegenomen. Zo is het deel van de winkel waar vroeger Kruidvat zat, verbouwd tot groenteafdeling met een permanente koeling. Elders in de zaak zijn producten op een andere plaats gezet en is er ruimte vrijgemaakt voor nieuwe producten. “We hebben nu een heel schap met koekjes en chocola voor de Hollandse klanten erbij”, vertelt Guvenc. Zijn broer schat dat ongeveer dertig procent van de klanten in zijn ‘Turkse supermarkt’ een Turkse achtergrond heeft. De rest is Hollands of heeft een andere achtergrond. “Er komen ook heel veel Surinaamse klanten. Ik wist niets van de Surinaamse keuken, maar dankzij onze klanten hebben we nu een ruim assortiment voor die doelgroep.”

Geen feest

Vanwege corona wordt komende zaterdag geen groot heropeningsfeest gehouden. “We kunnen niet opeens honderden mensen binnen hebben.” Maar de winkelbazen willen wel iets doen voor hun klanten. “We hebben de afgelopen maanden zoveel mooie reacties gehad van onze klanten. Dat heeft ons echt heel veel goeds gedaan. Iedereen leefde enorm met ons mee. En elke dag stonden er wel mensen voor de deur die vroegen wanneer we eindelijk weer open zouden gaan. Dus we zijn heel erg blij dat het nu zover is en dat we iedereen weer mogen ontvangen in onze supermarkt.”