In de krant van 8 april 1916 wordt vergunning gevraagd voor de oprichting van smederij Van Son aan de Oude Haagweg.
In de krant van 8 april 1916 wordt vergunning gevraagd voor de oprichting van smederij Van Son aan de Oude Haagweg. (Foto: archief Loosduins Museum)

Bladerend door oude kranten ...

Bladeren in oude jaargangen is eigenlijk een kijkje nemen in een voor velen wat vreemde wereld, ook al gelet op het dorpse karakter, dat Loosduinen in de eerste helft van de 20ste eeuw nog bezat met daarbij een ander taalgebruik. Rond 1900 telde Loosduinen nog maar 4855 inwoners terwijl dit aantal nu is opgelopen tot 50.000.

Door Piet Brak

Zo staat in 'de AANKONDIGER' van 28 oktober 1911 het volgende opmerkelijke bericht: 'In de nacht van Dinsdag op Woensdag werden bewoners van de Wilhelminastraat, Loosduinse Hoofdstraat) uit hun slaap gewekt door een eenzame zanger die in z'n eentje constant liep te schreeuwen: 'Zeg, waar kom jij zoo laat vandaan'? Kennelijk werd het openbare leven door een gebeurtenis als deze zodanig verstoord dat een verschijnsel als dit niet uit de krant kon blijven.
Van geheel ander karakter is het bericht uit 1913, vermeldende dat de Trompstraat - nu Houttuinen - en de de Ruyterstraat - nu Vogeltuinen - in dat jaar op het waterleidingnet (en riool?) werden aangesloten. In die krant van 13 december staat nog een opmerkelijk ingezonden bericht: 'Waarschuwing. Ondergetekende waarschuwt iedere belanghebbende voor de weduwe Bos alhier. Baker alhier. Inlichtingen geeft gaarne F. Laan, Gevers Deynootstraat 9 (Buitentuinen). Wellicht ten overvloede: een bakeris een ouderwet se kraamverpleegster, een onmisbare hulp dus in de huishouding van jonge moeders. 't Is ondenkbaar, dat een dergelijke persoonlijke uithaal vandaag de krant zou halen. Maar ja, het kenmerkt de tijd wel, wat bevestigd wordt door het bestaan van de jonge dochtersvereniging 'Dorcas', een naaiclub, die jaarlijks kleding verschafte aan de Diaconie van de Hervormde Gemeente oftewel de Abdijkerk. Het ging eens om een pakket van 15 vrouwenhemden en zes paar vrouwenkousen.
Nog een laatste bericht van 8 april 1916: Op Vrijdag 14 dezer, des voormiddags 11.00 uur, wordt ten Raadhuize zitting gehouden tot het aanhoren van bezwaren tegen het verzoek van den Heer H. van Son alhier om vergunning tot het oprichten eener smederij langs de Haagweg op Gevers Oord (Oude Haagweg - Buitentuinen.) Hieruit valt niets anders te concluderen, dat deze Loosduinse firma circa 95 jaar op die locatie aan de Haagweg gevestigd was.