Projectontwikkelaar Chris Schouten met enkele schetsen van de geplande nieuwbouw.
Projectontwikkelaar Chris Schouten met enkele schetsen van de geplande nieuwbouw. (Foto: GvdIJ)

Nieuwbouwwoningen op locatie Tuincentrum Hanenburg

Tuincentrum Hanenburg aan de Groen van Prinstererlaan gaat sluiten. Op de locatie komen nieuwbouwwoningen. Als alles meezit gaat de bouw begin volgend jaar van start. Nieuw Hanenburg aan de Hanenburglaan blijft gewoon open.

Gerard van den IJssel

Tuincentrum Hanenburg sluit waarschijnlijk in maart of april de deuren aan de Groen van Prinstererlaan. "De exacte datum van de sluiting hangt af van hoe snel de leegverkoop gaat", legt eigenaar Arie Buitelaar uit. “We hadden daar al veel eerder mee willen beginnen, maar door de coronaregels lag alles even stil.” De inmiddels 75-jarige tuinbaas startte 51 jaar geleden met het tuincentrum aan de Hanenburglaan. Tien jaar later kwam daar de vestiging aan de Groen van Prinstererlaan bij. “Ik ben trots op hoe we van helemaal niks dit alles hebben opgebouwd naar een mooi bedrijf.” De tweede vestiging aan de Hanenburglaan, waar zoon Gijs de scepter zwaait, blijft gewoon open. Arie Buitelaar zal daar af en toe zijn gezicht nog wel even laten zien, zegt hij. “Maar ik ga zeker niet meer de verkoop in. Ik blijf hier tot het eind zeven dagen per week werken. Daarna is het wel mooi geweest.”

Nieuwbouwplannen

Projectontwikkelaar Chris Schouten van SDJ Vastgoedontwikkeling is – samen met DGI Europe - al ruim 2,5 jaar bezig met de nieuwbouwplannen voor het terrein aan de Groen van Prinstererlaan. "Toen wij bij de gemeente ons eerste plan inleverden voor dit terrein, reageerde men gelijk enthousiast”, vertelt Schouten. “We dachten toen dat we al veel eerder zouden kunnen beginnen met de bouw. Maar de gemeente bleek toch wat bezwaren te hebben en uiteindelijk zijn we samen aan een heel nieuw plan gaan werken.” In plaats van één groot wooncomplex is gekozen voor een gebouw van vijf verdiepingen aan de kant van de Groen van Prinstererlaan, met daarin 26 appartementen en twee kleine studio’s, en aan de andere kant van het terrein twaalf herenhuizen. De woningen worden gebouwd bovenop een ondergrondse parkeergarage. “Het mooie van dit bouwplan is dat het veel beter aansluit bij de wijk achter het terrein. Het wordt transparanter en meer één geheel. We hebben 2,5 jaar moeten steggelen met de gemeente, maar het is absoluut geen verspilde energie geweest. We zijn nu allemaal tevreden. De reacties van de wijkorganisaties waren ook positief. Dit wordt echt een verrijking voor de wijk en de stad.” Afgelopen week was er een informatiebijeenkomst voor omwonenden waar de plannen werden toegelicht.

Middenduur

Het is op dit moment nog niet bekend of alle woningen koopwoningen worden of dat er ook huurwoningen komen. “De herenhuizen gaan in ieder geval in de verkoop. Voor de appartementen moeten wij nog horen van het bedrijf waarvoor wij de huizen bouwen of zij een deel willen gaan verhuren.” 

Vast staat wel dat twintig procent van de woningen tot de zogenoemde categorie middenduur zal behoren. Dat betekent dat de eventuele huur niet meer zal zijn dan 950 euro per maand of dat de koopprijs maximaal 340.000 euro zal zijn. “Ik denk dat we met deze huizen echt voldoen aan de behoeftes die er zijn”, zegt Schouten.

De projectontwikkelaar hoopt dat eind dit jaar alle vergunningen binnen zijn, zodat begin volgend jaar met de bouw kan worden gestart. Tegen die tijd moet ook bekend zijn hoe het bouwproject gaat heten. “Naar verwachting is dan in het najaar van 2024 alles klaar.”


Vier tramhaltes na lockdown mogelijk weer open

Als het aan de Haagse gemeenteraad ligt gaan zeker vier tramhaltes weer open zodra de lockdown beëindigd is. Het gaat om de haltes Nieuwendamlaan, Fahrenheitstraat, Copernicusplein en Stuyvesantstraat. Een ingediende motie van de Haagse Stadspartij werd verleden week aangenomen.

Vervoersbedrijf HTM besloot eerder om dertien tramhaltes te schrappen om geld te besparen. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de reizigersaantallen flink gedaald. 

Met name de sluiting van de halte van tram 2 aan de Nieuwendamlaan, waar veel ouderen in de directe omgeving wonen, zorgde voor veel ophef en een petitie. HSP-raadslid Joris Wijsmuller vond het schrappen van de tramhaltes onacceptabel. Volgens Wijsmuller had de wethouder hem eind vorig jaar beloofd om met bewoners en wijkorganisaties in overleg te gaan voordat er een besluit zou worden genomen. "Maar dat is domweg niet gebeurd. Schandalig!” 

Wijsmuller liet het er niet bij zitten, nam het initiatief voor een nieuwe motie. Die kreeg 20 januari voldoende steun in de gemeenteraad. 

De gesloten haltes op tramlijn 2 (Nieuwendamlaan, Fahrenheitstraat, Stuyvesantstraat) en tramlijn 12 (Copernicusplein) zijn goed voor maar liefst 2.800 dagelijkse in- en uitstappers. De haltes Copernicusplein en Stuyvesantstraat zijn bovendien belangrijke overstaphaltes voor respectievelijk bus 21 en bus 23.

Overleg

Wethouder Robert van Asten moet nu met de HTM en de Metropoolregio, opdrachtgever van het OV, in overleg om de opgeheven tramhaltes weer open te stellen zodra de lockdown is opgeheven.








De voorgenomen sluiting van de halte aan de Nieuwendamlaan zorgt voor veel ophef.