Zicht op een gebied bij Steenvoorde, met in het midden een zandspeeltuin en links een grasveld met voetbaldoelen voor de jeugd.
Zicht op een gebied bij Steenvoorde, met in het midden een zandspeeltuin en links een grasveld met voetbaldoelen voor de jeugd. (Foto: DvE)

Vraag voor gemeenteraadsverkiezingen: jongerenactiviteiten en speeltuinen? (2)

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen 2022

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart leggen we de Rijswijkse politieke partijen vier vragen voor die we op straat hebben gehoord. Een van de vragen gaat over jongerenactiviteiten en speeltuinen:

Wat is de juiste aanpak voor meer activiteiten voor jongeren en meer speeltuinen voor kinderen?

Rijswijks-Belang

“De jeugd van Rijswijk (12 tot 16 jaar) valt op dit moment tussen wal en schip. Een speeltuin is tot 12 jaar en het uitgaansleven vanaf 16/18 jaar. Gemeente Rijswijk zou, in samenwerking met de Bibliotheek, De Eekhoorn, Welzijn Rijswijk, Don Bosco, Speeltuin Inter Amicos, Buvelio, buurthuizen en wijkcentra in Rijswijk, thema-avonden kunnen organiseren met en voor deze groep. Daarnaast binnenactiviteiten, zoals darten, tafelvoetbal, filmavonden, gaming events, maar ook huiswerkavonden en cursussen. Seizoensgebonden meer activiteiten organiseren. Ook zo snel mogelijk de skatebaan waar Rijswijks-Belang zich voor heeft hardgemaakt realiseren. Ook hebben wij eerder gepleit voor een eigen jeugdhonk voor jongeren.”

ChristenUnie

“1. We willen met jongeren bespreken wat zij zinnig vinden aan activiteiten. Een goede vragenlijst die via Signal en Whatsapp gedeeld kan worden is cruciaal. We willen onder andere via scholen jongeren betrekken in dit overleg, en bedrijven die (snuffel)stages aanbieden. 2. Speeltuinen moeten op een zinnige, veilig bereikbare plek aangelegd worden, zodat kinderen weer zelfstandig kunnen buitenspelen. Iedere speeltuin zou een plek moeten zijn waar kinderen met en zonder handicap kunnen spelen met elkaar. 3. We willen samen met jongeren een jongerenmanifest opstellen, dat de Sustainable Development Goals als uitgangspunt heeft, als advies voor de gemeenteraad en alle inwoners.”

Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid

“Wij vinden dat stichtingen en sportverenigingen een uitstekende rol kunnen vervullen in het organiseren en creëren van sportactiviteiten. Deze zijn verspreid door heel Rijswijk en kennen de jongeren en hun behoeftes als geen ander. Op deze manier hopen we effectief en snel meer activiteiten te kunnen realiseren voor de jongeren in Rijswijk. Daarnaast willen we inzetten op meer speelplaatsen. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om in deze behoefte te voorzien. Ons doel is om hiermee de fysieke en sociale gesteldheid van alle jongeren/kinderen te verbeteren. Zie voor meer info www.pgenr.nl.”

VVD

“Jongeren en kinderen houden de stad vitaal. VVD Rijswijk gelooft in hun kracht en vindt het belangrijk dat zij zich goed kunnen ontwikkelen. Zowel op sportief, cultureel als sociaal vlak. Organisaties als Trias, Don Bosco en sportclubs spelen daarbij een grote rol. Het gebied bij de bibliotheek/ NS station/Plaspoelpolder is bijvoorbeeld aantrekkelijk om uitgaansvoorzieningen voor jongeren te realiseren. Als het aan de VVD Rijswijk ligt komen er bij iedere grote bouwontwikkeling speelplaatsen die goed worden onderhouden. School is ook een sociale ontmoetingsplaats. In de nabijheid van schoolgebouwen wordt meer ruimte gemaakt voor de ontwikkeling van kinderen, op diverse gebieden.”

Beter voor Rijswijk

“Beter voor Rijswijk is de eerste politieke partij in Nederland die een speeltuin heeft geadopteerd. Speeltuin De Eekhoorn in Te Werve heeft leuke speelvoorzieningen voor kinderen tot 12 jaar. Maar er is meer te doen. Voor jongeren buiten schooltijd moeten er meer voorzieningen komen. Voorzieningen om met weinig overlast te kunnen verblijven in de buitenruimte. Er is een start gemaakt met in de toekomst een skatebaan maar daarmee zijn we er nog niet. Nieuwsgierig naar waar Beter voor Rijswijk zich de komende vier jaren nog meer op wilt richten voor de jongeren en kinderen? Check ons verkiezingsprogramma www.betervoorrijswijk.nu.”

CDA

“Wij vinden dat Rijswijkse kinderen het recht hebben om te spelen. Wij willen investeren in goed onderhouden, aantrekkelijke en veilige speelplekken. Het CDA Rijswijk wil de verenigingen versterken en meer voorzieningen voor sport en beweging in de wijken. Groene speel- en beweegtuinen voor jong en oud. Verder moet ieder kind een zwemdiploma kunnen behalen en mee kunnen doen met een sportactiviteit. Het bereiken van jongeren is een uitdaging, maar laten we de vraag bij hen neerleggen welke activiteiten zij missen en daarmee aan de slag gaan. Het CDA Rijswijk wil ook een jeugdhonk of buurthuis voor jongeren realiseren.”

Stoudt

“Al plannen voor jongerenactiviteiten/speeltuinen in de wijk? Leeft dit bij veel mensen? Let er alsjeblieft op dat je niet met ‘oude tutten’-plannen komt namens de jongeren en kinderen! Betrek ook jonge kinderen hierin, via bijvoorbeeld een onderwijsopdracht (STOUDT in de KLAS!). Hen mee laten denken zou heel leuk en leerzaam zijn! Stoudt zal helpen, de weg wijzen en voor dit plan opkomen in de gemeenteraad. Houd als groep het initiatief zo lang als mogelijk vast, laat zo min mogelijk over aan anderen en bedrijf zo DHZ-politiek!! Oproep: Kom met een uniek activiteitenplan!! STOUDT HELPT. Info: www.stoudtopb.nl / info@stoudtopb.nl / rkrumeich@rijswijk.nl.”

PvdA

“De PvdA wil een eerlijk en groen Rijswijk met betaalbare woningen. Het maakt hier uit waar je wieg staat, meer dan in andere gemeenten. 1 op de 5 kinderen doet niet mee vanwege geld. We willen gelijke kansen door een rijk aanbod aan activiteiten. We helpen gezinnen met een krappe portemonnee. Alle kinderen moeten kunnen spelen, sporten, zichzelf ontplooien. Wij willen meer avontuurlijke, groene speeltuinen dichtbij, ook voor kinderen met beperking. We stimuleren kunst, cultuur, zwemmen en sporten. Bijvoorbeeld een weekendschool waar alle nieuwsgierige jongeren kennis maken met uiteenlopende vakgebieden, van sterrenkunde tot rechten. Zo krijgt ieder kind een kans!”

D66

“De gemeente moet de prachtige verenigingen, clubs en organisaties van Rijswijk blijven steunen. Omdat Rijswijk groeit, moeten er ook nieuwe voorzieningen bijkomen. We willen meer natuurlijke speeltuinen en sportveldjes die toegankelijk zijn voor jongeren met een handicap. Investeren in bestaande voorzieningen zoals het Sportpark Elsenburg verbetert het sportaanbod. Samen met jongeren kunnen de culturele instellingen hun aanbod uitbreiden en bekender maken. Veel jongeren zoeken ook het plezier dat alleen een grote stad kan bieden. Dat betekent investeren in frequent openbaar vervoer en goed verlichte fietspaden zodat onze kinderen na een avondje stappen weer veilig thuis komen, in ons mooie Rijswijk.”

Wij.

“Allereerst: we moeten het kinderen en jongeren zelf laten bepalen. Leren dat je positieve invloed kunt hebben op je leefomgeving, daar heb je ook later veel aan. Niet alleen volwassenen moeten kunnen meebeslissen over hun stad, maar ook jongere inwoners. Door participatie op scholen bijvoorbeeld. Wat Wij. betreft mogen kinderen en jongeren over meer meebeslissen dan alleen de speeltuin en activiteiten. Zij zijn de toekomst en hebben vaak hele goede ideeën: ook over het schoolplein, de wijk en de stad. Dan moeten ze wel zien dat er ook echt iets met hun mening gebeurt, daar moeten we budget voor vrijmaken.”

GroenLinks

“Als we echt iets voor jongeren willen doen, moeten we jongeren betrekken bij het proces. En dat kan door bijvoorbeeld Don Bosco, TRIAS en sportverenigingen mee te laten denken. Laat jongeren zelf meedenken, beslis niet voor hen en heb aandacht voor alle leeftijdsgroepen en interesses. Een juiste aanpak kan niet zonder aandacht voor gelijke kansen en dat betekent bijvoorbeeld dat je jongeren uit lage inkomen gezinnen extra moet ondersteunen om mee te kunnen doen aan activiteiten. Voor de inrichting van speelplaatsen pleit GroenLinks voor het gebruik van natuurlijke speelelementen als aanleiding voor natuurlijk spelen.”