Schimmelexpert Geert ten Hertog wijst aan hoe je kunt zien dat deze muur enkelsteens is: aan het feit dat de tegels wisselend dwars en in de lengte liggen.
Schimmelexpert Geert ten Hertog wijst aan hoe je kunt zien dat deze muur enkelsteens is: aan het feit dat de tegels wisselend dwars en in de lengte liggen. (Foto: DvE)

Talent in Rijswijk (3): schimmel- en vochtexpert Geert ten Hertog

De gepensioneerde Geert ten Hertog uit de wijk Leeuwendaal weet door zijn studie Bouwkunde aan de TU Delft en werkervaring bij woningcorporaties álles over schimmel- en vochtproblematiek in woningen. Met zijn talent helpt hij als ZZP-er regelmatig anderen in Rijswijk en Voorburg, tegen een relatief bescheiden uurtarief.

Welk talent laat u hier zien?

"Ik heb veel verstand van vocht- en schimmelproblematiek. Als mensen daar last van hebben in hun woning, bijvoorbeeld van loszittend stucwerk, loslatend behang of zwarte schimmel, zie ik vaak al snel wat er aan de hand is. En heel vaak speelt gebrekkige isolatie een rol. Op de foto laat ik een enkelsteens muur zien; een muur zonder spouw. Als mensen dit soort muren niet isoleren, ontstaat er al heel snel een vocht- en schimmelprobleem."

Hoe moeilijk is het?

"Het kan heel moeilijk zijn. De oorzaken kunnen heel verschillend zijn: soms is het bouwkundig, soms is het bewonersgedrag, soms een combinatie. Ik ga altijd eerst op zoek naar de oorzaak. Dan zie ik aan sommige aspecten al waar het aan ligt. Als het behang bijvoorbeeld loslaat op één plek, gaat het meestal om een lekkage. Maar als het behang bobbelt over de hele breedte van de gevel, komt het probleem van binnen. Behalve een gebrekkige isolatie van buitenmuren of de begane grondvloer - wat meestal het geval is -, kan het ook liggen aan ventilatieroosters die ontbreken of niet worden gebruikt. Vaak treffen mensen de verkeerde maatregelen. Als ze bijvoorbeeld zien dat er schimmel zit op de binnenkant van de buitenmuur, denken ze dat het doorslaand vocht is. Dan huren ze een bedrijf in om de gevel te impregneren. Maar dat lost vaak niets op. Het verergert de kwaal soms juist."

'Bouwkundig onderzoeksbureaus kijken vaak maar naar één aspect. Ik kijk overal naar'

Hoe bent u hiermee begonnen?

"Een paar jaar geleden verscheen er een vraag over in de Nextdoor-app, dat is een app voor in de buurt. De vraag ging over een probleem dat al heel lang speelde. Ik bood toen aan te komen kijken, en kon die mensen op weg helpen met een oplossing.
Als bouwkundige heb ik me altijd beziggehouden met bouwtechniek. Omdat ik veel heb gewerkt op allerlei plekken, vooral bij woningcorporaties in de Randstad, ben ik veel van dit soort problemen tegengekomen. Ik ontdekte dat er verbazingwekkend genoeg heel weinig mensen zijn die er een brede kijk op hebben. Door woningcorporaties wordt vaak tegen bewoners gezegd: 'U moet meer ventileren!', terwijl bleek dat er veel meer aan de hand was. Bouwkundig onderzoeksbureaus zijn vaak nogal duur, en kijken maar naar één aspect. Ik kijk overal naar. Soms is de oplossing simpel, maar vaak is het niet zo makkelijk. Als huizen geen spouwmuren hebben, zit de oplossing toch in het beter isoleren van de vloer, de muren en de ramen - en meer ventilatieroosters. Dat isoleren van binnenuit is een arbeidsintensieve klus, maar heeft ook meteen als voordeel dat je minder gas verbruikt. Bovendien is er nu ook subsidie voor mogelijk. "

Houdt u zich er vaak mee bezig?

"Nu een paar keer per maand. Ik kom vooral bij eigenaar-bewoners in Cromvliet, Leeuwendaal en Voorburg. De woningen in Cromvliet worden vaak best intensief bewoond, zijn vaak niet zo groot, én slecht geïsoleerd. Drie factoren die het risico op een vochtprobleem vergroten."

Heeft u zelf ook last gehad van schimmel of vocht?

"Ja. Toen wij ons huis kochten, lag er een andere parketvloer in. Op een gegeven ogenblik werd dat zo vochtig, dat het parket uit elkaar spatte. Toen kwamen we erachter dat de kruipruimte eronder eigenlijk heel slecht geventileerd was. De vorige bewoners hadden het puin van de schuifwand en de grote schoorsteen die ze eruit hadden gesloopt, in die kruipruimte gegooid. Daar kwam volop vocht doorheen. Hoe ik dat oploste? Door de hele kruipruimte leeg te halen en het vervolgens te isoleren aan de onderkant. De kruipruimte heb ik afgedekt met plastic. Ja, ik ben ook door schade en schande wijs geworden."

'Het vochtprobleem komt meestal niet van buiten, maar van binnen'

Wat zijn reacties van anderen?

"Ik hoor tot nu toe alleen maar positieve reacties. Mensen zijn blij dat ze weer een richting hebben waarin ze moeten zoeken. Als ik iemand heb geholpen, schrijf ik altijd nog een rapportje. Bij het overhandigen daarvan zeg ik: als je nog nader advies wilt, of als het niet goed is, moet je gewoon even bellen. Tot nu toe ben ik nog nooit achteraf gebeld."

Wilt u verder nog iets kwijt?

"Ik werk als ZZP'er onder de naam Duc Advies, tegen een bescheiden uurtarief. En: mensen denken vaak dat het vochtprobleem van buiten komt, maar het komt meestal van binnen."