Dominee Hans van 't Hoff is blij zijn huisband weer te verwelkomen in de Leeuwendaalkerk. Van links naar rechts:  David, Boaz, Daan, Jelle en Sanne.
Dominee Hans van 't Hoff is blij zijn huisband weer te verwelkomen in de Leeuwendaalkerk. Van links naar rechts: David, Boaz, Daan, Jelle en Sanne. (Foto: Frans Limbertie)

Moeten kerken vrezen voor terugloop leden na pandemie?

Hoewel de ontkerkelijking voor de coronacrisiscrisis al volop aan de gang was, vrezen de Nederlandse kerken toch een enorm ledenverlies door de pandemie. Keren de mensen fysiek terug naar de kerk, blijven ze liever online de kerkdienst volgen, of gaan ze misschien wel naar een andere kerk? Dominee Hans van 't Hoff, predikant van de Leeuwendaalkerk in Rijswijk is minder somber: “We zullen beter moeten communiceren en daarbij vasthouden aan ons unique selling point: de liefde van God voor mensen. Ik heb er vertrouwen in dat dit weer goed kan komen.”

Frans Limbertie

Vorige maand liet Gerard de Korte, bisschop van Den Bosch, tijdens een online presentatie van een nieuw onderzoek onder tweeduizend leden van de katholieke en protestantse kerk in Nederland weten bevreesd te zijn dat veel gelovigen zullen afhaken nu de coronacrisis haar einde nadert. Hij is ervan overtuigd dat mensen weer gemobiliseerd moeten worden om naar de kerk te komen.

Gastvrijheid

We spreken pastoor Wim Bakker, pastoor van de drie parochies binnen de Rooms Katholieke Vlietstreek en tevens voorzitter van het federatiebestuur. Aan hem de vraag hoe de kerken verder moeten na de coronacrisis. Hij is duidelijk en stellig hierin. Voor Bakker is het belangrijk dat er nu verantwoord wordt versoepeld. “De afgelopen twee jaar was het kerkbezoek voor de meeste kerkgangers vaak een drempel door het van te voren verplicht aanmelden. Een spontaan bezoek aan de kerk is in mijn ogen doorslaggevend. Wij zijn een gemeenschap die mensen gastvrijheid biedt. Daarom werken wij in onze kerk sinds lange tijd nu met coördinatoren die als een soort gastheer fungeren en de mensen welkom heten. Dat werkt goed.” 

De kerk heeft vele stormen doorstaan, doorstaat het deze ook? Pastoor Bakker peinst: “Kunt u in een glazen bol kijken? We leven in een wereld waarin de mensen uit vrijheid mogen kiezen en ik hoop dat ze de gemeenschap blijven waarderen. Ik ben met iets waardevols bezig en dat is de mens, die er mag zijn, begeleiden en inspireren in al zijn wisselvalligheid en kwetsbaarheid. De boodschap blijft immers hetzelfde, en dat is het woord van God verkondigen.”

Zangeres Sanne de Vries is heel blij weer te mogen zingen

Honderd personen

Op uitnodiging van dominee Hans van 't Hoff zijn we deze zondagmorgen aanwezig bij de dienst in de Leeuwendaalkerk. Voor hem is het na lange tijd weer een dienst waarbij veel mensen aanwezig mogen zijn. De predikant is zichtbaar in zijn nopjes nu hij de dienst weer fysiek kan en mag leiden. De kerk lijkt met ruim honderd personen goed gevuld, maar volgens Van 't Hoff kunnen er nog minstens honderd bij. Er is live muziek van de huisband met zangeres Sanne de Vries, die na afloop laat weten dolblij te zijn om eindelijk weer te mogen zingen. “Ik heb het enorm gemist”, zegt ze. “Vanmorgen vroeg nog even snel 'gesoundcheckt' en daarna weer fijn spelen voor de mensen.”

Absolute must

Van 't Hoff verwacht volgende week overigens weer een volle kerk. “Dan hebben we na afloop ook weer een gezellig samenzijn met koffie en gebak. Belangrijke momenten waarbij je na afloop van de dienst met elkaar in gesprek kunt gaan. Vooral in deze tijd een absolute must.”

Wat heeft de kerk volgens Van 't Hoff geleerd van deze pandemie? "Dat relaties nog belangrijker zijn” oppert hij. "Wat ons geholpen heeft is dat wij hier voor corona al goed georganiseerd waren in kringen. Per kring hebben we tien tot vijftien man en al die kringen bleven onderling constant intensief contact met elkaar houden. Waar nodig, werd hulp geboden. Zo bleven we een hechte gemeenschap. Tijdens de beperkte lockdown kwamen we in kleine bijeenkomsten, veilig en wel, bijeen. In deze kerk hebben we daar een grote ruimte voor.” Het liefst heeft Van 't Hoff, zoals hij het zelf zegt, een 'volle bak', maar ook de online diensten waren na een paar keer oefenen een 'usance' voor hem. "Het gaattoch om de liefde van God voor mensen, altijd en overal. Zo kunnen we mijns inziens als kerk blijvend een rol spelen in onze maatschappij.”