Zonder vaste zitplaatsen en anderhalve meter afstand kunnen horecabezoekers weer dansen zoals vóór corona, hier bij Paviljoen Te Werve.
Zonder vaste zitplaatsen en anderhalve meter afstand kunnen horecabezoekers weer dansen zoals vóór corona, hier bij Paviljoen Te Werve. (Foto: Archief)

Horeca in Rijswijk blij met versoepelingen: 'Mensen kunnen weer zonder tijdsdruk een drankje doen'

Afgelopen weekend heerste er een uitgelaten stemming in de Rijswijkse horeca; zowel onder de gasten als onder het personeel. Blije gezichten waren letterlijk weer te zien, nu de mondkapjes vanaf vrijdag 18 februari niet meer op hoefden in café's en restaurants. Ook anderhalve meter afstand, vaste zitplaatsen en om 22.00 verplicht de deur uit gaan, behoren sinds die dag weer tot de verleden tijd.

Debbie van Eijk

Door storm Eunice was het bij Ton's Muziek- en Eetcafé aan de Herenstraat 97 op vrijdag minder druk dan de voorgaande weken. Maar op zaterdag was het 'stervensdruk'. Eigenaar Ton Voets: "Zaterdag is altijd een drukke dag bij ons, vanwege de markt. Nu bleven mensen ook na het diner weer borrelen. De sfeer was gezellig, als vanouds. Mensen vroegen ook wanneer we weer de pub quiz of livemuziek gaan doen, maar daar wachten we nog even mee tot eind maart."

Gesloopt maar voldaan

Hoewel Café-Restaurant De Wits aan de Herenstraat 4 eigenlijk was volgeboekt, kregen ze vrijdag veel annuleringen binnen vanwege de storm. "Dat was een beetje jammer", geeft eigenaar Michel Schot toe. Zaterdag zat de zaak gelukkig wél helemaal vol. "Er heerste echt een blijdschap, van 'we mogen weer'. Veel mensen hadden een grote glimlach, iedereen had zich netjes aangekleed. Echt een feestje." Aan het eind van de avond was het personeel van De Wits een beetje gesloopt: na zo'n lange tijd voor het eerst weer heel de dag open, met tot aan sluitingstijd volle bak op alle momenten van de dag, dat is weer even wennen. Maar het geeft wel voldoening. 

   Bij Paviljoen Te Werve aan de Huys de Wervelaan 110 merken ze veel van de versoepelingen: de boekingen stromen weer binnen. "Wij hadden zaterdag zestig gasten binnen", vertelt Arno Leinweber. "De sfeer was top. Mensen mochten weer bij elkaar staan, zonder mondkapje en zonder te hoeven zitten." De verplichte controle van het coronatoegangsbewijs gold afgelopen week weliswaar nog, maar daar heeft Te Werve nooit moeite mee gehad. "Als het zo is, is het zo."

Vrolijke boel

Ook bij Brasserie Bijna Thuis, waar ze altijd tot 22.00 open zijn - met eventueel wat uitloop - aan de Van Vredenburchweg 170 was het afgelopen weekend een vrolijke boel, vertelt eigenaar Carol Zeijdel: "Ondanks de storm was het ontiegelijk druk. We moesten zelfs zalen erbij betrekken. Buiten hadden we een overkapping gemaakt voor de mensen die nog voorzichtig zijn, maar zelfs die zat bomvol. Je merkte de versoepelingen echt aan de sfeer, die anders was: iedereen is verblijd. De meeste mensen hebben ons gemist, en wij hen ook."

   Het grote verschil na de eerste versoepelingen van 18 februari is dat er weer meer uitgaanspubliek komt, zo vertelt bedrijfsleider Harry Ballemaker van Eetcafé De Halve Maan aan het Kessler Park 30, dat weer tot 1 uur open is. "Mensen die kwamen eten, die waren er al tot 22.00 uur. Maar je merkt dat het publiek ook weer uitgaat om een drankje te nemen. Of dat mensen die wat later komen eten, niet meer onder tijdsdruk zitten. Het is allemaal weer wat relaxter." Dat de bediening geen mondkapje meer op hoeft, vindt Ballemaker zeker een verbetering. "Het is toch vriendelijker als je elkaars gezicht kan zien."

   Bij Brasserie Idz Rijswijk aan de Herenstraat 8 kunnen mensen weer volop koffiedrinken, lunchen, borrelen en dineren. "Wij zijn lekker bourgondisch ingesteld," vertelt eigenaar Els Fischer. "Kom lekker zitten, en eten en drinken wat je wilt. Ook kinderen zijn bij ons van harte welkom. We hebben een speciale speeltafel, waar ouders naast kunnen zitten aan een aparte tafel."

Activiteiten

Met het verdwijnen van de maatregelen - met het coronatoegangsbewijs morgen, 25 februari, als laatste - kunnen de activiteiten weer beginnen. Bij Eetcafé de Halve Maan komt er vrijdag voor het eerst weer een soul-DJ: Ron Funkytown. "Mensen hoeven geen afstand meer te houden en kunnen weer lekker dansen. Wij zijn blij dat we weer open kunnen en dat het allemaal weer mag", besluit Ballemaker. "Ik verwacht ook niet dat we nog dichtgaan."

   Brasserie Bijna Thuis kijkt terug op een leuke Valentijnsactie medio februari. Met Pasen hebben ze nieuwe acties in het vooruitzicht. En de komende week, in de voorjaarsvakantie, is hun schaatsbaan nog open: een leuk verzetje voor gezinnen met kinderen. Ook Zeijdel is blij dat alles weer mag. "Zeker op onze unieke locatie, midden in het park."

   Ook bij café-restaurant De Wits staan er activiteiten op de planning. Eigenaar Schot noemt er enkele: "De pubquiz, de wijnproeverij, eten en een dansje erna met een DJ - alle tafels en stoelen gaan er dan uit. Je merkt ook dat er heel veel aanvragen zijn voor verjaardagen en zakelijke diners."

   Paviljoen Te Werve merkt dat ook. "We hebben veel aanvragen voor bruiloften, familiefeesten, VvE-vergaderingen en verjaardagsfeesten. In de zomer is ons terras weer open. We bieden iedereen weer een warm welkom."

   Bij Brasserie Idz begint 2 maart een nieuwe kok. Samen met hem gaat Els Fischer kijken welke activiteiten ze kunnen opzetten. "Voordat de sluiting begon, waren wij altijd gezellig druk met live muziek." Fischer kijkt uit naar een heel nieuw seizoen. "Wij zijn ook trots op onze vaste gasten. Omdat ze ons nooit in de steek hebben gelaten."

Voor Ton's Muziek- en Eetcafé heeft de coronaperiode één goed inzicht opgeleverd: "In de vooravond kun je het al heel gezellig hebben. Daarom houden we de deur open tot 12 uur, en laten daarna geen nieuwe gasten meer binnen. We richten ons op de mensen die dan al binnen zijn."

De anderhalvemeter-strepen voor de ingang zijn niet meer nodig.