Afbeelding

Schade

De schade van het vieren van oud en nieuw wordt weer opgemaakt en elk jaar is er weer de vraag wat er is gesloopt. Gek eigenlijk, dat we met spanning kijken wat de schade zal zijn. Het wordt bijna als normaal geaccepteerd; het hoort er nu eenmaal bij, maar dat is nu juist zo gek. Daarbij komt nog de vraag: “Wie zal dit betalen zoete lieve Gerritje?”

Op dat laatste heb ik wel een antwoord en dat luidt natuurlijk: de Haagse bewoner! De schade kan bijna niet verhaald worden op individuen en dus moet alles vergoed worden vanuit de belastingen. Belastingen die de bewoners op allerlei manieren moeten ophoesten.

Als je geluk hebt, kan het op een individu worden verhaald. Toevallig iemand, die op camera staat en iets doet dat schade veroorzaakt. Pakkans in veel gevallen ‘een zero’ en dus komt de gemeente uitgerukt en worden de beroemde potjes geld alweer aangesproken.

Jammer eigenlijk, omdat er zoveel dingen zijn, die nog moeten worden opgeknapt. Het achterstallige onderhoud wordt door dit soort acties alleen maar groter en het geklaag zal dit jaar zeker niet verstommen.

Ik las in de krant dat vuurwerk bijna op de wereld erfgoedlijst moet komen. Het schijnt niet uit te bannen te zijn. Leuk siervuurwerk en ‘kindervuurwerk’ daar is niets mis mee, en ik denk dat iedereen daarvan kan genieten, maar die enorme knallen en zaken willen opblazen; daarvan is de vraag of dit er echt bij hoort.

Brievenbussen opblazen, hondenbakken, die toch al schaars zijn, vernielen, uit de hand gelopen brandjes, straatwerk kapot maken, ga zo maar verder en de directe schade loopt in de miljoenen. Wat je daar allemaal niet van had kunnen doen?

Waar we eigenlijk nooit over spreken, zeker omdat dit moeilijk te ramen is, is de indirecte schade. De extra inzet van de politie, brandweer en verzorgers. De ambulances en de ziekenhuizen; ruimtes die gereserveerd moesten worden, artsen on stand-by en zo gaat het maar door. De extra inzet moet weer worden gecompenseerd en dat lukt niet altijd in geld.

Als je dan een verhaal leest over een jongetje, dat zijn vader al vijf keer niet thuis ziet met oud en nieuw omdat hij dienst heeft, geeft dit toch wel te denken.

Zelfs als je oude auto’s, wrakken genoemd, in brand steekt onder het mom van: ‘opgeruimd staat netjes’ leidt dit tot indirecte schade. Wegdek beschadigd, misschien moest het geblust worden, omdat het gevaarlijk werd, ‘het skelet’ moet worden opgehaald en worden opgeslagen. Het leidt niet alleen tot schade, maar de gemeenschap ‘lijdt’ hieronder!

Het blijft een moeilijke discussie en natuurlijk hoor ik mensen zeggen: “Het hoort erbij, het zit in ons bloed, om het feestelijker te maken”! Maar hondenbezitters, zeker als hun hond panisch is, zitten hier niet op te wachten, kleine kinderen, die door de harde knallen huilend wakker worden en de ‘onnodige gewonden’, die mogelijk voor de rest van hun leven gehandicapt raken, zitten we daar nu echt op te wachten?

Waarom kunnen we niet, zoals in andere landen, massaal naar ‘geregisseerd vuurwerk” kijken? Moeten we het inderdaad zelf aansteken, neerzetten of gooien en in sommige gevallen, zonder er zelf naar te kijken, doorlopen en hopen dat het ontploft?

Zeer lastig dus, maar als je alles financieel inzichtelijk maakt, krabt men zich misschien iets meer achter zijn/haar ‘nadreunende oor’, zeker als de rekening op de mat valt en iedereen voor een bepaald bedrag opdraait! Natuurlijk kun je dan zeggen, dat je het niet hebt afgestoken, maar je moet dit dan maar als ‘kijk- en luistergeld’ zien!

We wachten wel weer af en zien wat er einde 2022 staat te gebeuren. Eerst maar beginnen met dit jaar en hopen dat het een mooi en gezond jaar voor u kan worden.


Pjer Wijsman

voorzitter commissie Loosduinen