Het Landhuis behorende bij het landgoed.
Het Landhuis behorende bij het landgoed. (Foto: archief Loosduins Museum)

'Narust' ging van hand tot hand

Velen van u zullen (dagelijks) de vertrouwde Katholieke kerk aan de 'Witbrug' de Loosduinse Hoofdstraat passeren op weg naar het werk of het doen van boodschappen, zonder te beseffen dat vlak aan de overkant van die kerk, Loosduinen in het (verre) verleden aldaar over een landgoed beschikte dat 'Narust' heette. 

Piet Brak

De eerste eigenaar daarvan was ene Crijn C Hets, die al in een akte van 16 juni 1637 als zodanig is vermeld. Het lag toen eenzaam, vlak voor de dorpse bebouwing, waarbij een iets schuin oplopende oprijlaan toegang verschafte tot de buitenplaats. 

'Van het Loosduins Museum'

We besparen u de vele verkooptransacties, die in het lange verleden plaatsvonden om bij een enkele daarvan toch even stil te staan. Zo verkoopt Allard Ponsen, notaris in Den Haag, namens Engelina van den Blank en getrouwd met Jacobus Nolet (vermoedelijk een lid van de Schiedamse jeneverdynastie) in 1802 een deel van het buiten aan Pieter L. van de Kasteele, bestaande ondermeer 'uit een huis en erve, voorts thuyn, mitsgaders de grond en laan, die met zwaar hout is beplant.' In het kerkeboek van de Abdijkerk, staat voor 1822 genomeerd ene mevrouw v.d. Kasteele met twee dienstboden.

Grootgrondbezitter

In 1840 komt het landgoed in bezit van de Rijksontvanger van Loosduinen, ofwel Robert Collot 'd Escury, tevens grootgrondbezitter in 'de Geest', nu woonwijk Waldeck. Die man deed in 1840 nog een gooi naar de vacante burgemeestersplaats in Loosduinen, waarin toen evenwel burgemeester Janszen werd benoemd. Deze burgemeester zou in 1845 - na de dood van zijn eerste vrouw in 1843 - hertrouwen met een zuster van die Robert namelijk Charlotte Collot 'd Escury. Het toen vriendelijk aangelegde 'NARUST' bestond nog in 1889, gezien een aantekening in 'Eigen Haard' over een wandeling naar en in Loosduinen van J.Craandijk. Het stond toen alweer te koop

Amrobank

Het moet niet lang daarna zijn status als 'buitengoed' hebben verloren. Rond 1900 woonde er nog ene Galjaard, waarna daar zich achtereenvolgens vestigde 'de Westlandsche Credietbank' en de 'Amrobank'. Thans is daar in nieuwbouw gevestigd een artsenpraktijk en een apotheek.

Waar ooit een landhuis stond, zit nu een apotheek en artsenpraktijk

Dit nu wetende, passeert u dit punt misschien toch een beetje anders dan u gewend was, wetende, dat ook daar geschiedenis heeft plaatsgevonden.