Concertkoor Rijswijk wil de plannen weten voor de bevordering van de amateurkunst
Concertkoor Rijswijk wil de plannen weten voor de bevordering van de amateurkunst (Foto: Pixabay)

Wat wil Rijswijk weten voor de gemeenteraadsverkiezingen? (Deel 2 uit 4)

In een interview met journalist Ronald Mooiman dat volgende week wordt gepubliceerd in Groot Rijswijk geeft Bas Contant, voorzitter van de Rijswijkse Sportraad, aan dat de gemeente moet blijven inzetten op het ontwikkelen van aanvullende binnensportruimte; “zeker nu met de groei van Rijswijk in RijswijkBuiten”. In het Prinses Irenepark, op sportpark Hoekpolder en in sportpark Vredenburch liggen volgens hem tal van kansen voor (her)gebruik van velden en samenwerking tussen sportverenigingen. Een andere vraag: hoe willen de partijen het sporten onder Rijswijkers bevorderen?

Amateurkunst

Als reactie op ons artikel van vorige week, waarin we de aftrap gaven voor deze enquête, ontvingen we een bericht van Dicky van der Meijden-Spaans, voorzitter van het Concertkoor Rijswijk.  “[Ons bestuur] wil graag van de plaatselijke politieke partijen weten wat zij aan maatregelen denken te nemen op het gebied van bevordering van amateurkunst. Gelukkig heeft Rijswijk een aantal van dergelijke verenigingen, op gebied van muziek, toneel, dans en beeldende kunst. Zowel de landelijke als de gemeentelijke politici roepen op om in de woonomgeving verbinding met anderen te zoeken, o.a. via het verenigingsleven. Dit heeft de laatste twee jaar behoorlijk onder druk gestaan. [...] Daarom de vraag: hoe willen de politieke partijen in Rijswijk het plaatselijke verenigingsleven bevorderen en ook nieuwe initiatieven nemen? Bestudering van de partijprogramma's in onze gemeente geeft daarover weinig informatie.”

Verpaupering

In een andere ingezonden brief vraagt Monique van Dommelen zich af hoe de partijen eraan bij willen dragen dat Rijswijkse gezinnen bij het toewijzingsbeleid van betaalbare huurwoningen meer kans maken. Ook maakt zij zich zorgen om de verpaupering van een wijk in het zuidwesten van Rijswijk, waar de samenstelling van de bevolking weinig gevarieerd is, de tuinen niet goed worden onderhouden en er volgens haar veel onvrede onder de oorspronkelijke bewoners heerst. “Wij wonen zelf in een mooi huis, maar zien de verpaupering van enkele wijken in Rijswijk met lede ogen aan.”

Luchtkwaliteit en armoede

PvdA Rijswijk is afgelopen zaterdag zélf met Rijswijkers in gesprek gegaan. Lijsttrekker Gijs van Malsen vertelt hierover: “Het was gezellig en belangrijk om elkaar te ontmoeten. Over de woningnood, de luchtkwaliteit en grote projecten als het HOV-tracé en woontorens maken Rijswijkers zich zorgen.” Van Malsen vervolgt, over de luchtkwaliteit in Rijswijk: “Hier lucht inademen staat gelijk aan meeroken van bijna 7 sigaretten. Ik heb twee kleine dochtertjes. Voor hen en andere kinderen, maar ook ouderen en mensen met al een slechtere gezondheid maak ik me daar druk over.” Een laatste nieuw punt dat de PvdA inbrengt is de armoede in de stad: “Eén op de vijf kinderen leeft in armoede, meer dan in andere gemeenten. Er is een grote kloof in Rijswijk.”
Wat de PvdA Rijswijk én andere deelnemende politieke partijen van plan zijn aan al bovenstaande kwesties te doen, zal vanaf 17 februari blijken. Vanaf die editie leggen we wekelijks een van de vier meest gestelde vragen voor aan alle deelnemers en krijgen zij ruimte in deze krant om hun antwoord te geven.

Stuur ook úw vraag in: redactie.gr@uitgeverijwestmedia.nl.