Marian Zaal gaat Rijswijk missen, maar verheugt zich op haar nieuwe uitdaging
Marian Zaal gaat Rijswijk missen, maar verheugt zich op haar nieuwe uitdaging (Foto: RM)

Terugblik Marian Zaal bij afscheid: 'Dood Armando grote impact'

Marian Zaal, teamchef van het politiebureau Rijswijk, neemt vandaag (donderdag) afscheid van het Rijswijkse basisteam. Zij gaat zich inzetten als plaatsvervangend sectorhoofd voor de Regionale Recherche in de eenheid Zeeland-West-Brabant. "Ik ga Rijswijk missen."

Ronald Mooiman

Nadat Marian kenbaar had gemaakt dat ze afscheid zou gaan nemen van Rijswijk, vlogen de complimenten over de social media. Van inwoners van Rijswijk tot de lokale politiek. Met pijn in het hart neemt ze afscheid van Rijswijk. “Maar ik ga nu iets doen wat ik ook geweldig vind. Complex recherchewerk waarbij je werkt met alle nieuwe toepassingen die de politie tot haar beschikking heeft. Ik ga Rijswijk missen, ook het werk op de straat, maar ik krijg er iets heel moois voor terug.”

Marian Zaal heeft er nu vier dienstjaren opzitten in het Rijswijkse. Met veel plezier kijkt ze terug op deze periode, waarin ze ook de rol van verzorgende ‘moeder’ voor bureaukat Winston vervulde. “We hebben hier echt een geweldig team met goede mensen. Ik ga ze missen. Maar de uitdaging in mijn nieuwe baan is te groot om aan mij voorbij te laten gaan.” Inmiddels is er al officieel afscheid genomen van de Rijswijkse teamchef. “Ik werd verrast door de collega’s op het politiebureau. Rijswijk is ook in mijn hart gaan zitten. Hier kun je nog op een goede manier met inwoners praten en heb je korte lijnen met burgemeester en wethouders. In grote steden wordt er heel anders tegen de politie aan gekeken. Ik noem Rijswijk altijd een stad met een redelijk dorpse mentaliteit.” 

Marian vertelt een anekdote. Ze vond het altijd leuk om in de surveillance mee te rijden. "We reden gewoon een rondje met de auto door Rijswijk, langs wat gebieden waar soms overlast heerst. Wat vaak een rustige ronde is in deze gemeente, liep uit tot iets heel heftigs. Op het parkeerterrein van de Rijswijkse Schouwburg zagen we een geparkeerde auto met jongeren erin. 

'Dat liep compleet uit de hand'

We gingen kijken om te checken wat er gebeurde. Dat liep compleet uit de hand met een aanhouding met pepperspray en een gevecht op de grond. Later moesten we daar smakelijk om lachen. Ben je als teamchef aan een ‘rondje Rijswijk' bezig en dan lig je ineens te vechten met jongeren.”

"Het meest imponerende was toch wel de steekpartij op Armando op het Julialaantje”, vervolgt Zaal met een wat zorgelijke blik op haar gezicht. "Dat had een grote impact op het hele team in Rijswijk. Zomaar op klaarlichte dag een aanslag met een mes op een toevallige, onschuldige voorbijganger, Armando. Ik ben daar ook ter plekke geweest. Vier dagen later overleed hij. Het werd een zaak voor de recherche, maar ik ben aangesloten bij het team van leidinggevenden omdat ik wilde dat de burgemeester en ook de mensen van het bureau op de hoogte bleven. Iedereen voelde zich betrokken en hoopte dit misdrijf op te lossen.”


Gisteren was er een manifestatie tegen zinloos geweld aan het Julialaantje, tegenover de ingang van Florence, waarbij in het bijzijn van waarnemend burgemeester Verkerk een monument voor Armando werd onthuld.