Bekendmaking uitslag met wethouders uit winnende steden; voor Rijswijk Armand van de Laar, vierde v.l.
Bekendmaking uitslag met wethouders uit winnende steden; voor Rijswijk Armand van de Laar, vierde v.l. (Foto: Sander Louis)

Rijswijk winnaar Groene Stad Challenge 2021, PvdA ziet nog wel verbeterpunten

Rijswijk mag zich de groenste stad van Nederland noemen. Vorige week behaalde deze stad goud bij de Groene Stad Challenge 2021. Ruim honderd gemeenten deden hieraan mee, waaronder vijftig steden en 384 dorpen. Zij lieten zich het afgelopen jaar analyseren op de kwaliteit en hoeveelheid groen binnen de bebouwde kom. Van de steden kwam Rijswijk als groenste uit de bus.

Het team achter de Challenge, bestaande uit Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel, kwam tot haar beoordeling op basis van diverse openbare databronnen, luchtfoto’s uit 2020, en wereldwijd verzamelde data van Husqvarna en het HUGSI-platform. De analyse van de hoeveelheid groen werd gedaan tot op een detailniveau van 50 cm nauwkeurigheid. 

35.000 voetbalvelden

Volgens Sweco is er nog veel aan groen te winnen in de onderzochte woonomgeving van 5,6 Nederlanders: maar liefst 35.000 voetbalvelden. De vergroening moet gezocht worden in zinloze verharding en parkeervakken in de publieke grond, platte daken en het planten van bijna honderdduizend bomen. Tot slot zijn er ruim een half miljoen tuinen die met 30% vergroend kunnen worden. Deze maatregelen zouden Nederland een stuk groener maken, en dat is belangrijk voor de volksgezondheid.

Volgens Anton de Jong, directeur Husqvarna Nederland BV, is het een wereldprimeur dat voor een land maar liefst 30% van de stedelijke woonomgeving zo nauwkeurig in kaart is gebracht.

Kritiek op de uitslag van de wedstrijd is er ook. Gijs van Malsen van PvdA Rijswijk: "Ik gun D66 met Armand van der Laar en het college deze kleine ‘overwinning’ van harte, maar ik richt me liever op het eerlijke verhaal. De Groene Stad Challenge is een wedstrijd waar gemeenten €5.000,- voor moeten betalen om aan mee te doen. Rijswijk scoort goed omdat er veel water en landelijk gebied is, maar zeker niet omdat we duurzaam zijn."

Slechtste jongetje klas

Volgens Van Malsen is Rijswijk juist ‘het slechtste jongetje van de klas’ als het op duurzaamheid aankomt. “Er zijn verschillende onderzoeken waaruit dat blijkt. Een voorbeeld: Rijswijk staat op plek 371 van de 393 ‘duurzame gemeenten’ met een 3,9. En vergeet niet dat we de meest vieze lucht van Nederland hebben, na Rotterdam." Rijswijk wekt daarnaast bijna drie keer zo weinig duurzame energie op als gemiddeld in Nederland. Verder: “Een groot deel van ons groen komt voort uit de parken ten zuiden van de A4 en van gebieden zoals Pasgeld. En laat de gemeente nou net van plan zijn om die ook vol te bouwen de komende jaren.” Er is nog meer slecht nieuws volgens de partijleider: de bodemdaling. “RijswijkBuiten, een hele duurzame wijk, zal de komende jaren centimeters verzakken, met alle sores van dien.”

Oplossingen

Gelukkig draagt Van Malsen ook oplossingen aan voor de genoemde problemen: "Zonnepanelen op openbare daken en daken van bedrijfsgebouwen, meer inzetten op fiets en OV, sociale huurwoningen isoleren, Pasgeld niet ‘rücksichtlos’ volbouwen, én een gedegen impactanalyse van bouwplannen – op ieder raadsvoorstel."