Marlies Cuppen is blij de kinderen weer een leuke middag te kunnen bieden
Marlies Cuppen is blij de kinderen weer een leuke middag te kunnen bieden (Foto: Robert Heijdemann)

'In de loop van de weken zie je dat ze opbloeien'

(Vervolg voorpagina)


Marlies is blij dat ze dit voor de kinderen kunnen doen. "Voor ons ligt er een mooie rol. Elke vrijdag staat er een bus bij het asielzoekerscentrum en de kinderen mogen instappen. Of het er nu tien of dertig zijn, wij zijn er voor ze."

De organisatie en uitvoering ervan brengen wel kosten met zich mee: vervoer, personeel, limonade, materialen. "Gelukkig wilde de Rotaryclub Rijswijk daar een donatie voor doen. Hierdoor kunnen we de middag nog een halfjaar langer organiseren."
De Rotaryclub heeft het bedrag verdiend met hun tweedehandsboekenwinkel aan de Kerkstraat. "Zonder de bijdrage van de Rotaryclub zou dit niet te realiseren zijn." En dat terwijl de middag bij Don Bosco zó belangrijk is voor de kinderen. "Sommige kinderen spreken geen Nederlands. In de loop van de weken zie je dat ze opbloeien. Er zijn altijd een paar vrijwilligers bij Don Bosco die óók geen Nederlands spreken. Zij lopen in de communicatie met Nederlandse kinderen tegen hetzelfde probleem aan als de kinderen van het azc. Ze leren communiceren met een bal, een dansje of een grapje."

'Op het azc wonen ze tussen het asfalt'

De buitenruimte bij Don Bosco is geweldig voor de kinderen, die op het azc in containers wonen tussen het asfalt, met slechts een klein speeltuintje tot hun beschikking. "Hier kunnen ze lekker over het veld rauzen en door het bos wandelen. We hebben een podium, waar we modeshows en talentenjachten houden of een mooie bioscoop van maken. Het is een heerlijke plek."

Zaterdag 29 januari is het Don Bosco-dag. Elk jaar wordt deze dag op een andere manier ingevuld; dit jaar zijn de Middeleeuwen het thema. "Het is een spelletjesmiddag, alleen voor kinderen. We gaan onder meer koken op vuur, draken knutselen, speerwerpen, boogschieten en poffertjes eten. Ook de kinderen van het azc zijn uitgenodigd. De vrijdagmiddag is exclusief voor hen, maar op Don Bosco-dag krijgen ze ook de kans om samen te spelen met kinderen uit de buurt."

'De enige plek waar ze zich veilig voelde'

Op de vraag wanneer het voor Marlies heel duidelijk werd dat Don Bosco echt een verschil maakt voor de kinderen, antwoordt ze: "Een meisje uit het vluchtelingenproject werd uiteindelijk in een pleeggezin geplaatst. Ze kwam naar onze vakantie-activiteiten, omdat zij specifiek aan haar pleegouders had gevraagd of ze terug mocht naar Don Bosco. 

De reden: wij waren de enige plek waar ze zich, gedurende de periode in het azc, veilig had gevoeld. Toen ze hier voor het eerst weer kwam, na bijna een jaar, hadden wij echt kippenvel. We weten dat we iets voor die kinderen doen, maar dat was wel hét bewijs."

Volgende week weer

Op vrijdagmiddag 21 januari is de sfeer weer helemaal top. De kinderen spelen, ravotten en knutselen naar hartenlust. Hoe erg ze het naar hun zin hebben gehad, merkt Marlies na afloop, als ze twee broertjes tegen elkaar hoort zeggen: "Wow, dit was echt zó leuk! Zullen we volgende week weer gaan?"