Hans Frankfort op zijn knieën bij één van de QR-codes van de Loosduinse Weetjes.
Hans Frankfort op zijn knieën bij één van de QR-codes van de Loosduinse Weetjes. (Foto: WM )

Loosduinse Weetjes is op zoek naar nieuwe verhalen

Een wachthuisje voor piloten aan de Wijndaelerweg en de boontjesfabriek op het Arnold Spoelplein. De QR-codes van Loosduinse Weetjes brengen zaken uit het verleden aan het licht waar menig Loosduiner geen weet van heeft. Omdat er nog zoveel meer over het voormalig tuindersdorp te vertellen valt, willen Hans Frankfort en Hans Klok het huidige aantal tegels met een QR-code uitbreiden. Daarvoor roepen ze de hulp in van geboren en getogen Loosduiners.

Het idee ontstond in het Regentesse- en Valkenboskwartier. Door QR-codes op tegels te scannen kom je de geschiedenis van deze wijken te weten. De Tegelweetjes kregen in juni 2020 navolging in Loosduinen. In eerste instantie was het Loosduins Museum hier niet bij betrokken, tot bleek dat de informatie achter de QR-codes niet juist was. "Toen klopten ze bij ons aan", vertelt Hans Frankfort. Samen met Hans Klok is hij nu bij Loosduinse weetjes betrokken. Ze houden onder andere de website www.loosduinseweetjes.nl bij en zoeken naar nieuwe verhalen en locaties voor QR-codes. 

Inmiddels zijn er 29 tegels met een QR-code in Loosduinen te vinden. Onlangs bereikte Loosduinse weetjes met de 10.000ste scan een mijlpaal. Frankfort nuanceert dit succes: "In het begin stond op de website een hyperlink naar de weetjes. Mensen gingen achter de computer zitten en lazen zo op hun gemak alle informatie achter de QR-codes. Je zag de clicks oplopen", vertelt hij lachend. Die link hebben Frankfort en Klok er snel vanaf gehaald. "Want het is toch een hele andere beleving als je iets over de geschiedenis van een bepaalde plek te weten komt, en je er op dat moment ook zelf staat", legt Frankfort uit. Ook spoort hij de mensen aan om regelmatig nog eens langs de tegels te lopen en de QR-codes te scannen. "De informatie wordt regelmatig uitgebreid en aangevuld. Neem de tegel hier bij de brug, daar stond in eerste instantie geen informatie op over het gebouw De Korenschuur waarin het museum zit. Dat hebben we aangepast."

'Vliegveld Loosduinen is nooit operationeel geweest, maar het wachthuisje staat er nog'

Bij het zoeken naar verhalen voor de QR-codes werd Frankfort als lid van de commissie archivering en documentatie van de stichting Oud Loosduinen zelf ook nog verrast. "Ik was verbaasd dat er een boontjesfabriek was geweest op het Arnold Spoelplein, op de plek waar later de Premier Drukinktfabriek stond. Als we het over Loosduinen hebben, gaat het altijd over peentjes. Maar er is vroeger natuurlijk veel meer verbouwd. Dat besef je dan ineens" 

Een ander gebouw waar mening Loosduiner ongemerkt aan voorbij zal lopen, is het wachthuisje van het vliegveld bij de ingang van SV Die Haghe aan de Wijndaelerweg. "Dat huisje was bestemd voor piloten. Het vliegveld zelf is nooit operationeel geweest omdat de oorlog roet in het eten gooide, maar het wachthuisje staat er nog steeds. Ook daar ligt een tegel met een QR-code."

De meeste QR-codes zijn te vinden in de Kom Loosduinen, maar één ligt ver buiten het stadsdeel. "Bij de Beeklaan, daar was namelijk ooit de grens van het zelfstandige dorp Loosduinen", meldt Frankfort. 

Als het aan Frankfort en Klok ligt worden de Loosduinse Weetjes met nog zeker twintig tegels uitgebreid. Daarvoor doen ze een oproep aan geboren en getogen Loosduiners. Mocht u een nog een plek weten waar zo'n honderd jaar geleden bijzondere gebouwen hebben gestaan, en waar u nog een mooi verhaal bij weet te vertellen, laat het weten! Misschien kan het team zorgen dat er een nieuwe QR tegel komt met foto's en een verhaal. Het e-mail adres is: contact@loosduinseweetjes.nl"