Het groen in de middenberm en aan de voet van de bomen van de Gerrit van der Veenlaan wordt kleurrijker.
Het groen in de middenberm en aan de voet van de bomen van de Gerrit van der Veenlaan wordt kleurrijker. (Foto: gemeente Den Haag)

Grote opknapbeurt voor Hildo Kroplaan en Gerrit van der Veenlaan

De Hildo Kroplaan en de Gerrit van der Veenlaan in Houtwijk krijgen een grote opknapbeurt. Ze worden veiliger voor voetgangers, groener en toegankelijker voor mindervaliden, meldt de gemeente. Dit groot onderhoud maakt onderdeel uit van de kwaliteitsimpuls van de wijken Kraayenstein, Houtwijk en Nieuw Waldeck. Die impuls is nodig omdat de openbare ruimtes in deze wijken in Loosduinen in slechte staat zijn. 

De Hildo Kroplaan en Gerrit van der Veenlaan worden 30 km/uur-wegen en er komen klinkers. De versteende kade en de verblijfsplekken wordt groener en de oversteekplaatsen worden veiliger. Dit wordt bereikt door verkeersplateaus aan te leggen. Het winkelcentrum krijgt een kwaliteitsimpuls en de verblijfsplekken aan het water worden niet alleen groener, ze worden ook toegankelijk gemaakt voor mindervaliden. Er komen geen parkeerplekken bij. Een aantal bomen wordt vervangen omdat ze aan het eind van hun levensduur zitten. De nieuwe bomen krijgen veel meer ruimte zodat de kronen kunnen groeien. Het groen in de middenberm en aan de voet van de bomen van de Gerrit van der Veenlaan wordt kleurrijker. Dit was de wens van de mensen uit de wijk.
De bewoners hebben mee kunnen praten over het schetsontwerp en het voorontwerp Hildo Kroplaan en Gerrit van der Veenlaan. Hun opmerkingen zijn erin meegenomen.

Wethouder Buitenruimte en stadsdeelwethouder Loosduinen Hilbert Bredemeijer (CDA) is trots op de plannen voor de Hildo Kroplaan en de Gerrit van der Veenlaan. "Loosduinen moet een fijne plek zijn om te wonen en te leven. Door hier geld voor te reserveren en deze plannen te bespreken met de mensen uit de buurt, maken we dit deel van Houtwijk een stuk mooier dan het was - en dat is hard nodig.”
Het plan voor de Hildo Kroplaan en Gerrit van der Veenlaan ligt nu ter inzage. Iedereen kan een zienswijze indienen via onder andere houtwijkknaptop@denhaag.nl.
Dit jaar wordt ook nog de Laan van de Mensenrechten en Burgemeester Hovylaan heringericht. In Houtwijk zijn al een aantal projecten uit het programma gereed (Rosa Parkspad, Architect Krophollerkade), van een aantal projecten is de uitvoering gestart (Vinkenlaantje, toegang 't Kleine Hout) en van een aantal projecten is de voorbereiding gestart (Thoenplantsoen, Dr. Fruinplantsoen, J.W. Kempffpad, plein Architect De Baselstraat, Munirpad en de aanpak van wortelopdruk en onderhoud in de Mensenrechtenbuurt, de Historicibuurt en de Architectenbuurt).

De zitplaatsen aan het water worden beter toegankelijk voor mindervaliden.