Bewonersparticipatie centraal in Zaterdag Live van RTV Discus

In het stamtafelgesprek in de ‘Zaterdag Live' uitzending van RTV Discus op zaterdag 26 februari gaat het over: 'Betrokkenheid Haagse Burgerij laat nog steeds te wensen over'.

Gasten zijn: Charles Crown (Wijkplatform Morgenstond), Rupert van Heijningen (Vrienden van Den Haag), Fenna van Marle (Haagse Hogeschool), Isabel Bos (Raadslid GroenLinks). Het moment waarop participatie plaatsheeft is allesbepalend.
Er zijn grote zorgen over de manier waarop de inwoners van Den Haag betrokken worden bij (bouw-)plannen in hun buurt en stad. In een brief aan het college van B&W wordt geconstateerd dat er algemene onvrede leeft bij bewonersorganisaties en bewoners over de besluitvorming in het stadhuis alle goede beleidsvoornemens ten spijt.
Het is toe te juichen dat de gemeente meer regie wil nemen. Het komt er nu op aan dat voornemen ook concreet te maken. Speciale aandacht daarbij verdienen plannen voor beschermde stadsgezichten. Nu worden vaak terechte bezwaren omzeild met een beroep op de zogeheten Kruimelregeling. Het is van belang om inbreng van omwonenden niet pas achteraf, maar meteen zodra een plan wordt ingediend bij de gemeente, mogelijk te maken.
Het College van B&W lijkt niet van zins te zijn hier verandering in te brengen. Waar is het College bang voor?
Zaterdag Live is elke zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur te zien via de livestream op www.rtvdiscus.nl of op Den Haag TV