Afbeelding
(Foto: privéfoto)

Storm

Hoeveel stormen kennen we niet? Een storm in een glaswater is zeer bekend, maar een storm aan kritiek kennen we ook. Daarnaast hebben we ook nog: ‘Wie wind zaait, zal storm oogsten. Dit spreekwoord is wel bekend en wordt regelmatig gebruikt. Het andere spreekwoord komt uit de oude doos: ‘Een boer spreekt het liefst van zijn ossen, een zeeman van zijn stormen'.
Al deze stormen, naast de echte storm van afgelopen weekend, die veel ellende en schade veroorzaakte, worden regelmatig in de politiek gebruikt. Tijdens het voeren van een debat in de commissies of in de gemeenteraad, is veel van de herrie een storm in een glas water. Veel woorden worden gebruikt, vliegen worden afgevangen en soms worden gemeenteraadsleden vervelend lastiggevallen. De vraag hierbij is of dit alles nodig is? Misschien kan de discussie over het onderwerp gaan en niet op de persoon worden gespeeld. Ondanks de politieke kleuren kunnen zaken toch op algemeen belang worden beslist.
Aan de andere kant worden soms ‘windballonnetjes' opgelaten, maar dat kan keihard tegen je keren als een storm. Bedenk, voordat je iets roept of zegt, wat anderen ervan zullen vinden. Voor Loosduinen is dit vooral op het vlak van slechte communicatie. Denk aan het idee van een coffeeshop ergens zomaar vestigen, of het bouwen van een hoge flat, zonder de omwonenden hierbij te betrekken. Ja men mag meepraten over de kleur van de stenen, maar over de rest? Een andere windballon is de mogelijke vestiging van een gokhal. Daar zit men zeker niet op de te wachten. Ook hier weer geen inspraak of is het wind zaaien en de storm niet zien aankomen.
Neen, dan liever het oude spreekwoord: 'een boer spreekt het liefst over zijn ossen, een zeeman van zijn stormen'. Eigenlijk betekent dit niets anders dan dat men altijd spreekt over het werk dat onze belangstelling heeft en dat zou ook voor de gemeentepolitiek moeten gelden.
Bedenk wat er werkelijk belangrijk is voor de stad en raadpleeg hierbij de bewoners. Soms kan de mening van de bewoners er wel degelijk toe doen. Eigenlijk altijd! Politieke kleur en stadsbelang gaan niet altijd hand in hand en dat is iets dat meer moet worden uitgedragen bij de komende verkiezingen. Natuurlijk mag je voor je idealen uitkomen, maar bedenk ook dat de kiezers dit al zo vaak hebben gehoord en als ze de resultaten hierbij optellen, vind ik het niet gek dat velen niet (meer) gaan stemmen. De vorige verkiezingen toonde een schamele 48% van alle stemgerechtigden.
Doe daar eens iets aan als partij en probeer de kiezer weer warm te krijgen voor de politiek zodat ze weer naar het stemhokje komen. Erg belangrijk ook om met name de jongeren hiervoor te interesseren. Jongeren doen er ook toe. Laat je horen en gá stemmen.