Afbeelding
(Foto: gemeente Den Haag)

Betrokkenheid

Wie weleens tram 2 pakt langs de Oude Haagweg, met de auto rijdt of er fietst of wandelt, heeft het ongetwijfeld gezien: de steeds terugkerende rommel op het parkeerterrein bij het voormalige Azivo-gebouw in Houtwijk. Het ziet er niet uit. Er stond vorige week ook een stukje over in deze krant. “Het wordt steeds erger. We hebben een buurtapp en je merkt dat mensen steeds heftiger gaan reageren. Het is verloedering van een mooie, leuke wijk,” aldus betrokken bewoonster Irene Blom tegen AD/Haagsche Courant.
“Er wordt gezegd dat er iets moois komt. Maar ondertussen kijken wij op dat terrein uit. Dat moeten ze wel onderhouden,” zei Ramon Meesters, voorzitter van Wijkberaad Houtwijk. En dus gingen de mensen uit de wijk zelf aan de slag: ze haalden het vuilnis op en dumpten het met vuilniszakken tegelijk bij de voordeur van de eigenaar, de Van Herkgroep uit Rotterdam. Dat vonden ze bepaald niet leuk.
Dat is dan jammer voor ze, want de eigenaar, de Van Herkgroep dus (vergeet die naam niet), is als eigenaar 100 procent verantwoordelijk voor het terrein. Tot nu toe heeft de gemeente op verzoek van de bewoners incidenteel geholpen met opruimen en zelfs een handhaver die kant op gestuurd om ze erop aan te spreken. Er is ook intensief contact vanuit het stadsdeel.

'Bewoners uit de Houtwijk trekken terecht aan de bel'

 Het signaal van de mensen uit de wijk lijkt mij glashelder: de eigenaar moet nu echt eens de handen uit de mouwen steken. Ook bedrijven hebben een verantwoordelijkheid in het schoonhouden van de stad. Het is schaamteloos om je zo te verschuilen en afval weken of zelfs maanden (!) te laten liggen op je eigen terrein. De bewoners uit Houtwijk, die gewoon willen leven in een leefbare wijk, trekken dus terecht aan de bel. Kom op, Van Herkgroep, aan de slag en snel een beetje!
Overigens zijn we ook als gemeente keihard aan de slag om de stad schoon te houden, met hogere boetes voor afvaldumping (200 euro), afvalcamera’s in wijken waar veel passanten wonen die weinig betrokkenheid met hun buurt hebben (Transvaal en Laak), handhaving in burger, ook buiten kantoortijden en het makkelijker melden van afval op straat en bij containers (afvalmelding.denhaag.nl). Zomaar een paar mooie resultaten van de afgelopen jaren dat ik wethouder Buitenruimte ben. Het is nu een kwestie van koers houden.


Stadsdeelwethouder

Loosduinen Hilbert Bredemeijer