Mensen op Kijkduin werden gezandstraald.
Mensen op Kijkduin werden gezandstraald. (Foto: Richard Mulder)

Eunice en Franklin razen over Loosduinen

Storm Eunice trok vrijdag over Nederland. Het was de zwaarste storm in vier jaar tijd.  Op enkele plaatsen werd zelfs windkracht 11 gemeten. De piek lag tussen 17.00 en 18.00 uur. Het noodnummer 112 raakte overbelast door de vele meldingen van stormschade. Een NL-Alert riep op alleen nog maar 112 te bellen bij levensbedreigende situaties. 

De zeer zware windstoten veroorzaakten in het hele land grote schade en hinder voor het verkeer. Ook Loosduinen moest er aan geloven. Er sneuvelden diverse bomen. Onder andere in de Louis Davidsstraat en de Pisuissestraat moest de brandweer er aan te pas komen om de weg vrij te maken. In de Pisuissestraat viel een boom de kant van het grasveld tussen twee huizenblokken op. Als de storm de andere kant op had geblazen was hij op de bovenleiding van tramlijn 3 terecht gekomen. 

Elders in Den Haag waren de gevolgen van de windstoten tot 130 kilometer per uur groter. Delen van het dak waaiden van het ADO stadion en omwonenden van de Elandstraatkerk moesten worden geëvacueerd. Er werd gevreesd dat één van de kerktorens zou bezwijken onder het natuurgeweld. Aan de Troelstrakade raakten woonboten op drift. 

Storm Eunice was nog maar net 24 uur het land uit, of Franklin stak zondagmiddag al weer de kop op. Het hoogtepunt van Franklin was tussen 22.00 en 23.00 uur zondagavond. Met name in de provincies Zeeland, Zuid- en Noord-Holland en het waddengebied ging Franklin los. Veel bomen die door Eunice al niet meer zo stevig stonden, kregen net het laatste zetje waardoor ze alsnog om gingen.  Staatsbosbeheer waarschuwt om voorlopig niet het bos in te gaan. Eerst moeten alle omgewaaide bomen worden opgeruimd.


Bewoners Bellavista tegen komst gokhal

Hommerson Casino wil een nieuwe vestiging openen in winkelcentrum De Savornin Lohmanplein. Bewoners van Bellavista, de woontoren bij het winkelcentrum, zijn mordicus tegen de mogelijke komst van een speelautomatenhal op de plek waar nu restaurant Jasmine Palace is gevestigd. Fractievertegenwoordiger van het CDA, Astrid Frey, sprak zich in deze krant al eerder uit tegen het plan. Het winkelcentrum staat in wijken waar veel gezinnen met kinderen wonen, ook zijn er drie middelbare scholen. Daarom vindt Frey het geen geschikte plek voor een gokhal. Daar zijn de bewoners van Bellavista het roerend mee eens. "Toen wij van de plannen hoorden hebben we direct de omliggende bewonersorganisaties, VvE's en wijkberaden benaderd. Ook hebben we met Astrid Frey gesproken naar aanleiding van haar oproep in uw krant", vertelt Bert Goedegebuure, voorzitter van Huurdervereniging Bellavista. Hij vervolgt: "Vorige week hebben we overleg gehad met de Commissie Loosduinen, die inmiddels een brief aan alle fracties van de gemeenteraad heeft gestuurd. We zijn ervan overtuigd dat veel bewoners ons zullen steunen om dit onzalige plan van tafel te krijgen. Momenteel bereiden we een petitie voor."

De boom in de Pisuissestraat viel gelukkig niet op de bovenleiding.