De Zandmotor is in Nederland één van de weinige plekken waar Biestarwegras op het strand groeit.
De Zandmotor is in Nederland één van de weinige plekken waar Biestarwegras op het strand groeit. (Foto: Natuurlijk Delfland)

Natuurlijk Delfland zoekt mensen die zich willen inzetten voor plant en dier op Zandmotor

De Zandmotor is een groot succes, zegt Geert van Poelgeest. Volgens de voorzitter van KNVV Natuurlijk Delfland zijn alle doelen ruimschoots behaald. Om ervoor te zorgen dat plant en dier op dit unieke stukje nieuwe natuur voor de kust tussen Monster en Kijkduin goed kunnen blijven gedijen, start zijn organisatie een nieuw project.

Natuurlijk Delfland zet zich in voor een natuurlijke kust. Dat doet de KNVV, waar Natuurlijk Delfland een afdeling van is, niet alleen ter hoogte van de Zandmotor, maar langs de hele Nederlandse kust. Volgens Van Poelgeest hoeft dat streven niet ten koste te gaan van de recreatiefunctie van het kunstmatig schiereiland ter hoogte van Ter Heijde. "Het is er zo wijds, dat er voldoende ruimte is voor iedereen, en het strand kan veel hebben", stelt hij. Als voorbeeld haalt hij de vele zeehonden aan die uitrusten op de Zandmotor. "Ik heb nog niet gehoord dat ze daarbij worden gestoord door wandelaars met loslopende honden, terwijl die er toch veel komen."

Om ervoor te zorgen dat dit ook in de toekomst zo blijft, wil Natuurlijk Delfland meer voorlichting gaan geven. Op 23 en 26 februari start daarom het project Groene strand Zandmotor, met een digitale bijeenkomst en een bezoek aan de Zandmotor. Voor dit project is Natuurlijk Delfland op zoek naar mensen met hart voor zee, zand, kust en natuur, die met bezoekers het gesprek aan willen gaan. Daarbij moet het gaan over het unieke karakter van de natuur op de Zandmotor en de belangrijke rol die plant en dier in dit gebied vervullen.

Uniek

De natuur op de Zandmotor is zo uniek, dat moet worden voorkomen dat het door onwetendheid wordt vernield of verstoord, legt Van Poelgeest de bedoeling van deze gesprekken uit. Hij noemt als voorbeeld het Biestarwegras dat er groeit. "Bijna nergens langs de Nederlandse kust vind je begroeiing op het strand." Daarin is de Zandmotor uniek, als het om Nederland gaat. Hij legt uit hoe dit kan. "Doordat de wind vrij spel heeft, ontstaan zandophopingen. Regenwater dat erin zakt, verlaagt het zoutgehalte en daardoor kan dit gras er groeien." Het is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook een belangrijke functie. Van Poelgeest. "Dat gras houdt zand vast en is zo weer belangrijk voor de kustbescherming." 

Het zou dus serieuze gevolgen kunnen hebben als recreanten dit proces verstoren. Reden dus om mensen er op aan te spreken als je dit ziet gebeuren, al spreekt Van Poelgeest liever over het gesprek aangaan. "Je probeert in een gesprek bij mensen belangstelling voor de natuur te wekken en ze de rol van plant, dier en mens uit te leggen." Daarbij vermijdt hij ook liever het woord 'nut'. "Als mensen vragen wat is het nut ervan, dan komt daar meestal achteraan: voor mij", vertelt hij lachend.

Strandplevier

De voorzitter van Natuurlijk Delfland zou het mooi vinden als er in de toekomst nog meer diersoorten de zandbank weten te vinden. Hij hoopt onder andere op de komst van de strandplevier. "Waar broedt deze vogel langs de Hollandse kust? Misschien op Texel, maar verder nergens."

De mensen die zich aanmelden voor Groene Strand Zandmotor gaan niet alleen het gesprek aan met mensen op het strand. Ze gaan ook waarnemingen van vogels melden in een speciale app en meedoen met acties om afval van het strand op te ruimen. 

Zelf komt Van Poelgeest niet dagelijks op de Zandmotor. Maar als hij er is, geniet hij volop van de weidsheid. "Het is alsof je in een soort grote woestijn loopt. En het mooie is dat je de natuur hier als het ware ziet ontstaan." Eén van de absolute hoogtepunten was zijn bezoek jaren geleden met zijn kleindochter aan de Zandmotor. "Vonden we een kies van een wolharige neushoorn. In de trein terug sprak ze iedereen aan: 'Kijk eens wat ik heb gevonden.'

Wie interesse heeft om mee te doen met het project Groen Kust Zandmotor kan zich aanmelden voor de digitale bijeenkomst op 23 februari van 10.30 tot circa 12.00 uur. Hierin wordt het project toegelicht. Op 26 februari wordt de Zandmotor van 13.30 tot 15.30 uur bezocht. Vraag het programma, een zoomcode en de verzamelplek aan via groenestrand@delfland.knvv.nl

Er worden regelmatig excursies naar de Zandmotor gehouden.