Een paar weken geleden trok Mara Hesselveld voor de laatste keer de deur achter zich dicht.
Een paar weken geleden trok Mara Hesselveld voor de laatste keer de deur achter zich dicht. (Foto: Richard Mulder)

Na 52 jaar is de Tabacotiek dicht

Wie regelmatig door de Loosduinse Hoofdstraat loopt, is het al lang opgevallen: de Tabacotiek met dat enorme assortiment aan tijdschriften is gesloten en gaat ook niet meer open. Eigenaresse Mara Hesselveld (70) heeft na 52 jaar definitief de deur van de winkel achter zich dicht getrokken. 

Dat ze destijds in Loosduinen terecht kwam, was eigenlijk toevallig, laat ze aan Den Haag FM weten. Ze verhuisde destijds met haar man van Amsterdam naar Den Haag waar ze de tabakszaak aan de Loosduinse Hoofdstraat konden kopen. Ook in Amsterdam hadden ze al een tabakswinkel en later een winkel waar ze ook tijdschriften verkochten. "Ik was op slag verliefd op Loosduinen en op de winkel", vertelt Mara in het interview met Den Haag FM. "Loosduinen was nog heel kleinschalig. Er was hier heel veel ruimte, vlak bij het bos, bij het strand en de stad. En de mensen waren heel vriendelijk. Wat wil je nog meer?"
De Tabacotiek verkocht pijptabak en had een gigantisch aanbod aan tijdschriften, wel 3.000 titels. Tijdschriften over wonen, muziek, sport of modelbouw voor schepen, vliegtuigen, molens. Het was voor Mara bijna een sport om alle beschikbare tijdschriften van Nederland te verkopen. De buitenlandse bladen vonden aftrek bij de toeristen op camping bij Ockenburgh. Fransen, Duitsers en Britten kwamen in de winkel hun krantje halen. "Dat vonden wij leuk, om met mensen van buiten af te communiceren."

Mara vertelt dat ze het contact met de mensen gaat missen. Gelukkig woont ze vlakbij. "Dus ik zie de klanten bij het boodschappen doen nog wel. De gesprekken zullen wel blijven." Nu ze is gestopt gaat ze meer tijd aan haar 93-jarige moeder besteden. En er liggen nog veel boeken op haar te wachten, vertelt ze.