In 1961 bestond de firma Offers 35 jaar.
In 1961 bestond de firma Offers 35 jaar. (Foto: archief Loosduins Museum)

Panden werden in brand gestoken

Piet Brak duikt regelmatig voor deze krant in de archieven van het Loosduins Museum. Soms stuit hij daarbij op bijzondere voorvallen in het verleden, waar hij vervolgens verslag van doet in deze krant.

Het blijft altijd aantrekkelijk: oude Loosduinse kranten openslaan om er achter te komen, wat ons als Loosduiners in het verleden bezighield. Willekeurig gekozen kranten uit het jaar 1961, nu dus zo'n 60 jaar geleden. Velen van u zullen zich nog vele dingen en gebeurtenissen herinneren. Natuurlijk was er ook toen jeugdvandalisme, (die jeugd is inmiddels zo'n 75 jaar geworden). Diverse panden in de kom van het dorp, die al op de nominatie stonden om afgebroken te worden, werden in de fik gestoken. Ook de muziektent op het Mecklenburgplein moest het ontgelden. Natuurlijk hield de politie een oogje in 't zeil, alleen was het toen ook al onmogelijke om een politieman als schildwacht bij die objecten op post te zetten.

In de maand maart van dat jaar was de camping 'Ockenburgh' in gereedheid gebracht om grote aantallen kampeerders te ontvangen. De camping was slechts voorzien van een winkel en een toiletgebouw.

We brengen ook in herinnering terug de bouw van het 'Hervormd Bejaardencentrum' in de Willem III straat, nu 'Woonzorgpark Loosduinen' geheten, een en ander ter vervanging van het oude Rusthuis op de voormalige Kerklaan. 

Van het Loosduins Museum: wat gebeurde er in 1961?

Een belangrijke gebeurtenis in die tijd was verder het gereedkomen van de verbouwing van de 'Loosduinsche Groenteveiling aan de Houtweg (Kapelaan Meereboerweg) als uitvloeisel van de in 1960 tot stand gekomen fusie tussen de 'Loosduinse (Roomse) en de Coöperatieve veiling. Van dit alles is thans niets meer terug te vinden. In dat jaar 1961 bestond de fa. Offers 35 jaar. De firma was in 1926 begonnen op de locatie van de huidige Hema en in 1936 verhuisd naar de voormalige (verbouwde) dokterswoning van huisarts Bijl op de huidige locatie, nu 86 jaar geleden.

Verder hebben velen nog in herinnering het vroeger zo bekende Hotel-Restaurant 'de Roskam', op de hoek van de Willem III straat en de Emmastraat. In 1961 was men in kringen van de projectontwikkelaars al druk bezig met allerlei bouwplannen voor een nieuw centrum. Zo ging de grond van dat pand e.o. over naar de gemeente Den Haag voor een bedrag van 212.000 gulden. 

Sluiten we af met de constatering, dat de Kijkduinsestraat in het jaar 1961 werd herdoopt in Pisuissestraat en Arnold Spoelstraat. Het is natuurlijk maar een greep uit de vele gebeurtenissen, die ook toen al plaats vonden.