Afbeelding
(Foto: gemeente Den Haag)

De ruimte buiten

. Ook wel de ‘buitenruimte' genoemd. Niet te verwarren met de ruimte waar de satellieten vliegen en astronauten het internationaal ruimtestation ISS bezoeken. De ruimte buiten van ons Den Haag moet groener worden en meer geschikt voor ontmoetingen met elkaar. Dat is voor mij, als wethouder Buitenruimte, cruciaal de komende jaren. De openbare ruimte in de meest dichtbevolkte stad van Nederland is schaars. De ruimte die we hebben, moeten we koesteren. De stad wordt drukker, dus moeten we keuzes maken.Bij zo'n groot project zijn altijd dingen die niet 100 procent goed gaan 


"Den Haag is niet van het stadhuis, maar van ons allemaal. Bewoners en ondernemers hebben een direct belang. Door participatie krijgen zij invloed op hun eigen leefomgeving. Daarnaast gaan wij werken vanuit het principe ‘groen, tenzij…' Hiermee zorgen we ervoor dat de stad groen blijft en groener wordt. Want in een stad met veel groen is het goed vertoeven. We wonen tenslotte niet alleen in Den Haag, maar we leven er”, zei ik bij de lancering van de plannen afgelopen week.
Nu kun je misschien denken: plannen zijn mooi, maar een goede uitvoering van die plannen is belangrijker. Daar ben ik het volkomen mee eens. Kraayenstein in Loosduinen is bijvoorbeeld zo'n wijk waar de straat van gevel tot gevel wordt heringericht. Dat zijn gigantische operaties. Van planvoering tot uitvoering duurt in dit geval zo'n vijf jaar. Bij zo'n groot project zijn altijd wel dingen die niet 100 procent goed gaan.
Bij een aantal huizen in de Karperdaal ligt de straat net wat te hoog om aan te sluiten op hun (verzakte) voortuinen, zo vertelden bewoners mij tijdens het debat van de commissie Loosduinen twee weken geleden (naast stadsdeelwethouder Loosduinen ben ik ook lijsttrekker namens het CDA Den Haag). Ik heb ook veel bewonersgesproken in Kraayenstein die ontzettend blij zijn dat er wat gebeurt aan de buitenruimte en dat het heel mooi wordt.
De bewoners willen uiteraard dat het probleem wordt opgelost. Samen met het stadsdeelkantoor Loosduinen gaan we, vanzelfsprekend, zorgen voor maatwerk. Wat ik hiervan leer en wat je in ieder geval moet doen als gemeente: je moet altijd goed kijken naar de persoonlijke situaties van mensen bij zo'n groot project. In iedere wijk zou je eigenlijk een plek moeten hebben waar bewoners naartoe kunnen met vragen en verzoeken. Een mooie les.


Stadsdeelwethouder 

Hilbert Bredemeijer