Burgemeester Jan van Zanen ging na afloop met de deelnemers op de foto.
Burgemeester Jan van Zanen ging na afloop met de deelnemers op de foto. (Tekst: Marjolein Kool / Foto: Frits van Gaans)

Burgemeester op bezoek bij Hofstad Lyceum

Wat beweegt jongeren in Loosduinen? Daarover ging het gesprek verleden week dinsdag met burgemeester Jan van Zanen. De theaterzaal van het Hofstad Lyceum was de plaats, waar jongeren hun zorgen uitten over belangrijke zaken. De burgemeester reageerde - vaak instemmend - op de jongeren. 'Passie is als zuurstof, zonder passie kun je niet leven', aldus de burgemeester. Moet passie, talent, mentale gezondheid, dan niet meer aandacht krijgen in onze maatschappij? In het onderwijs, in onze eerlijke kansen? 'Zonder repressie, maar juist met inspiratie.'
De burgemeester beloofde plechtig om aandacht te besteden aan de zaken die de jongeren hadden aangedragen en er te zijner tijd op deze plek op terug te komen.
Daarna pleitte hij hartstochtelijk om vooral te gaan stemmen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen omdat de stem van jongeren belangrijk is voor de stad.


Geen vast terras voor Marmaris aan Kijkduinsestraat 

Restaurant Marmaris aan de Kijkduinsestraat krijgt geen vergunning voor een vast terras op de parkeerplaats aan het Teunisbloemplein. Ondanks 800 handtekeningen en vragen van Hart voor Den Haag blijft de gemeente Den Haag bij haar standpunt.

Richard de Mos, fractievoorzitter Hart voor Den Haag, vindt de antwoorden van het college op de vragen van zijn partij over een vast terras voor Marmaris 'verbijsterend, star en in beton gegoten'. De Mos: "Er zou op het versteende Teunisbloemplein geen ruimte zijn voor een vast terras vanwege groen. Er is geen snipper groen te vinden. Bovendien hebben andere ondernemers in de nabije omgeving wél terrasvergunningen gehad." Het terras brengt volgens De Mos gezelligheid in een wijk met veel ouderen.” 

Fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg vervolgt: "Het stadsbestuur heeft het in haar afwijzing over wel één klacht, maar die heeft niets met het terras te maken. Toen Marmaris net open was, is er een keer gebruik gemaakt van de Orac's om bedrijfsafval in te storten. Hierna heeft eigenaar Murat Demir een bedrijf ingeschakeld om alle afval netjes af te voeren." Volgens haar zijn er geen klachten over overlast en het verlies van de drie parkeerplekken. 

Ondernemer Murat Demir nodigt de wethouder om zelf te komen kijken. "De gemeente heeft altijd de mond vol over mooie activiteiten voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn, en dan mag mijn terras niet? Hart voor Den Haag gaat vervolgvragen stellen.


Woningbouw loopt gevaar, PvdD wil actie

De Haagse woningbouw en de natuur lopen gevaar, doordat er teveel stikstof wordt uitgestoten. Dit stelt het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad. De Partij  voor de Dieren (PvdD) roept de gemeente op om maatregelen te nemen. 

De Partij voor de Dieren komt zelf met voorstellen. Zo stelt de partij voor om de milieuzone in Den Haag uit te breiden. PvdD-fractievoorzitter Robert Barker: "Er zijn nu maatregelen nodig. Met een milieuzone in heel Den Haag wordt het hele woningbouwprobleem in Den Haag aangepakt en krijgt de natuur de kans te herstellen. Ook zorgt de zone voor schonere lucht." Ook stelt de partij dat natuurgebieden kunnen worden uitgebreid. "Bij Meijendel en Wapendal zijn er versteende gebieden die zo kunnen worden vergroend. Laten we zo snel Den Haag groener maken", zegt Barker. Hij vraagt zich af waar het stadsbestuur nog op wacht. "De natuur en de woningbouw staan onder grote druk en het stadsbestuur zit erbij en kijkt er naar. Wij moeten maatregelen nemen en deze niet vooruitschuiven.”

Het tijdelijke terras van Marmaris