Afbeelding
(Foto: WM )

Verzet tegen woningen in Park Leyenburg

Het college van b en w heeft het gebouw van het voormalig poppodium O.L.S. aan de Loosduinsekade op het oog als plek voor circa 25 woningen voor zorgdoelgroepen en statushouders. De Haagse Stadspartij, Partij voor de Dieren en de ChirstenUnie/SGP zijn hier falikant op tegen. Zij willen niet dat het groen wordt aangetast. Het plan leidt ook bij de wijkorganisatie en natuurbeschermers tot grote bezorgdheid.

Het gebouw ligt weliswaar aan de rand van Park Leyenburg, maar maakt wel onderdeel uit van het groen van de voormalige buitenplaats waarnaar de wijk is vernoemd. Volgens HSP-raadlid Peter Bos ligt er een zwaar bevochten afspraak met het college dat er niet gebouwd zou worden in het groen van Park Leyenburg. "De toenmalige wethouder heeft zelfs plechtig beloofd dat de gemeente af zou zien van verdere bebouwing. Woonruimte is nodig, maar wel binnen het huidige bouwvlak. Afspraak is afspraak."  Judith Klokkenburg, raadslid ChristenUnie/SGP, zelf inwoner van Leyenburg, sluit zich daarbij aan: "Deze doelgroep moet uiteraard goed gehuisvest worden, en is van harte welkom in onze wijk, ook omdat de woningnood nijpend is. Maar lang bevochten afspraken over het groenbehoud mogen niet zomaar ter zijde worden geschoven." Robert Barker, fractievoorzitter Partij voor de Dieren, vindt dat het stadsbestuur moet kappen met kappen. "We moeten juist het beperkte groen in Den Haag beschermen en dus niet bouwen in het groen." In hun schriftelijke vragen stellen Bos, Klokkenburg en Barker dat er in deze wijk al veel groen verloren is gegaan door bebouwing, onder andere in het Florence Nightingalepark. Ze zijn van mening dat verdere aantasting van het groen in Leyenburg onacceptabel is.


Al meer dan 300 handtekeningen voor openhouden ondergrondse parkeergarage

De petitie van Hart voor Den Haag voor het openhouden van de parkeergarage onder de Apeldoornselaan heeft in anderhalve week tijd al meer dan 300 handtekeningen opgeleverd. Onlangs werd bekend dat de automatische parkeergarage onder de nu al overvolle Apeldoornselaan op slot gaat, de gemeente zegt geen geld te hebbe gereserveerd voor onderhoud. 

De gerobotiseerde parkeerkelder moest ervoor zorgen dat automobilisten in Rustenburg-Oostbroek hun auto makkelijker kwijt konden. De 6,7 miljoen euro kostende garage werd in 2006 geopend. Hij was hard nodig omdat de aanleg van Randstadrail lijn 6 juist tachtig parkeerplaatsen had gekost.

Fractievoorzitter Hart voor Den Haag vindt het heel goed dat Rustenburg-Oostbroek massaal van zich laat horen. "Het is vanwege de gigantische parkeerdruk volstrekt onaanvaardbaar dat de gemeente 126 parkeerplekken de nek om wil draaien." Hij accepteert niet dat het stadsbestuur nu zegt dat er geen opzij is gezet voor onderhoud van de garage.  “Autobezitters hebben de auto nodig om van- en naar hun werk te rijden of, bijvoorbeeld bij ouderdom, mobiel te blijven. Bovendien betalen zich helemaal blauw aan wegenbelasting, hoge benzineprijzen, verzekeringen, onderhoud- en parkeerkosten. Zeker bij dat laatste geval heeft men recht op een parkeerplek.”

De Mos wil dat er ook wordt gekeken naar een plek in de wijk waar eventueel een tweede ondergrondse parkeergarage kan komen. “Bijvoorbeeld onder het Ready-terrein aan de Escamplaan."  De petitie is te vinden op de website van Hart voor Den Haag. 






Afbeelding