Monique Kuiper is de lopende GTH encyclopedie.
Monique Kuiper is de lopende GTH encyclopedie. (Foto: Loen van Gulick)
Portret

GTH Heiloo: Monique weet bijna alles, en bijna iedereen kent Monique

Sport

HEILOO - Centraal in het dorp, tussen de Radbout en de Springschans, ligt de gymzaal van GTH Heiloo. Centraal bij bij deze gymnastiekvereniging: Monique Kuiper. 

door Loen van Gulick

Als klein meisje van 8 jaar zette Monique zich al in voor de gymnastiekvereniging van Heiloo. Toen nog ‘Doves’. Haar moeder werkte hier als juf, Monique bracht de rekeningen rond. “Alleen in de buurt hoor, deur voor deur. Tja, er was nog geen internetbankieren natuurlijk.” Doves viel uiteen in atletiekvereniging Trias en gymnastiekvereniging GTH, Monique bleef verbonden aan de tweede. Als jonge meid hielp ze steeds vaker bij de lessen en bij de onderlinge wedstrijden. Later, in de jaren 90, werd ze en van de organisatoren van de Sport en Speldag bij de Kattenberg. 

In 2010 haalde Monique haar jurybrevet. Daarmee mag ze op regionaal niveau jureren: “Dat is handig bij de selectietrainingen waarbij ik assisteer; ik weet waar de jury op gaat letten.” 

Daarnaast doet Monique nog meer voor de club. Ze verwerkt de inschrijvingen, regelt proeflessen en is secretaris. “Gymtoestellen zijn continu aan ontwikkelingen onderhevig. Het wordt technischer, fijner en veiliger; en daarmee ook duurder! De Pegasus is in de plaats gekomen van het oude turnpaard, en voorkomt veel ongelukken bij complexe sprongen. De plankoline is een fancy plank, die je wel kent van de gymzaal op school, maar dan met de vering van een trampoline. Ook hebben we vier grote trampolines, die onze zaal in een trampolinehal omtoveren. Meer past niet; onze meiden springen zo hoog dat we de trampolines beter niet onder de ringen of plafondbalken plaatsen!”

De tekst loopt door onder de afbeelding>>


Bij GTH wordt recreatief getraind, en voor de selectie.  Foto: GTH Heiloo.

29 augustus starten de turntrainingen weer; gelijk met de scholen. Bij GTH Heiloo trainen alle leeftijden. Het jongste lid is 5 jaar. En als je 100 bent, maar nog flexibel genoeg, ben je nog steeds welkom. Op dit moment zoekt de club nog naar een nieuwe peuterjuf.