Eeuwigdurende grafrust onder een oude boom of andere plek die bij je past.
Eeuwigdurende grafrust onder een oude boom of andere plek die bij je past. (Foto: Pexels)

Opgaan in een eeuwigdurend graf en in de kringloop van het leven

REGIO - Natuurbegraven wordt steeds populairder en elk jaar komen er meer natuurbegraafplaatsen bij. Nederland telt inmiddels bijna 40 natuurbegraafplaatsen. Hier kunnen mensen een plek uitkiezen waar ze eeuwige rust kunnen vinden. Voor nabestaanden is het een plek van bezinning en om te genieten van de natuur. 

Door: Loen van Gulick

Bij natuurbegraven gaat het graf helemaal op in de natuur. Daarom moet de kleding van de overledene gemaakt zijn van natuurlijke materialen, zoals wol, katoen, zijden of linnen. Wanneer gekozen wordt voor een kist, dan moet deze afbreekbaar zijn. Bijvoorbeeld van onbewerkt hout. Je kunt ook kiezen voor een rieten mand, een rouwdoek of de paddenstoelenkist. Deze biologisch afbreekbare kist is gevuld met paddenstoelen, die de natuurlijke loop-of-life stimuleren en de grond verrijken. 

Op een natuurgraf komt geen grafmonument. Wel kiezen sommige natuurbegraafplaatsen voor een boomschijf met een naam of een tekst. De boomschijf ligt op de uitgekozen plek tot het – net als het graf – opgaat in de natuur. Wie gebruik maakt van een natuurgraf draagt bij aan de Nederlandse natuur.

Rustgevend

Er is bij een natuurgraf geen onderhoud nodig, dat onderdeel neemt de natuur op zich. Dat ontzorgt de nabestaanden. Zij kunnen bij een bezoek aan het rustgevende natuurgebied zich compleet richten op eigen gedachten, gevoelens, herinneringen en de natuur.  


Een overzicht van alle natuurbegraafplaatsen in Nederland staat op www.allenatuurbe graafplaatsen.nl