Pieter: "Je verbazen of verzetten heeft geen zin.”
Pieter: "Je verbazen of verzetten heeft geen zin.” (Foto: KWF Kankerbestrijding)

Pieter vertelt over zijn laatste levensfase

Pieter (68) kreeg in juni 2020 te horen dat hij een agressieve, ongeneeslijke hersentumor heeft. De voormalig fysiotherapeut was krap een jaar met pensioen. Dochter Eva maakte een podcastserie, 'Een aangekondigde dood', over de laatste levensfase van haar vader en wat dat betekent voor hem, zijn vrouw Thile en hun drie dochters.

KWF Kankerbestrijding

Hoe voel je je?

“Goed. Ik ben niet ziek. Of nou, dat ben ik wel, maar zo voel ik me niet. Het enige is dat ik mijn oriëntatie kwijt ben. De laatste weken is dat ernstiger geworden. Ik kan niet meer alleen naar buiten, omdat ik dan verdwaal. Ik ben dus erg afhankelijk van anderen geworden.”

Welke behandelingen heb je gehad sinds de diagnose?

“Chemotherapie en bestraling. Nu krijg ik een tweede soort chemo, een grote 'boost' van veel pillen in één keer. Als het echt lijden wordt, van ziek, zwak en misselijk tot en met pijn, dan wil ik zelf invloed gaan uitoefenen. Geen idee hoe ik me dat moet voorstellen, maar laat me maar het bewustzijn verliezen. Ik hoop dat ik rustig inslaap. Vanaf het begin heb ik gezegd dat we - Thile, de kinderen en ik - over mijn levenseinde moesten praten. Met de huisarts hebben we besproken wat de opties zijn. En ik heb aangeven waar ongeveer mijn grens ligt.”

Hoe ga je om met je naderende dood?

“Ik ben bezig aan het einde van mijn verhaal. Toen ik de diagnose kreeg, heb ik met mezelf afgesproken dat ik me één keer mocht afvragen waarom míj dit overkomt. Daarna nooit meer, want het heeft zo weinig zin. Ik zit in een trein en die gaat door. Ik moet maar kijken wanneer ik uitstap. Als ik in bed lig en ik niet kan slapen overvalt me dat gevoel nog weleens.”

Ben je boos of bang?

"Ik moet mijn lot aanvaarden en proberen ermee om te gaan. Boos ben ik niet geweest. Verdrietig, dat is een beter woord. ‘Je verlies nemen'. Zo noemde een vriend van me het die in eenzelfde situatie zit. En zo voelt het ook. Je verbazen of verzetten heeft geen zin.”

Over de podcastserie

Eva de Visser is podcastmaker, ondernemer en dochter van Pieter. "Ik wilde mijn vader graag documenteren. Als gezin praten we openhartig over ons proces. Papa wil anderen helpen door te laten zien hoe hij met deze situatie omgaat.”

*Dit artikel verscheen eerder op www.kwf.nl. Op 4 november 2021 bereikte ons het verdrietige nieuws dat Pieter is overleden.