Een mooi plaatje met burgemeester Toon Mans voor in het familiealbum.
Een mooi plaatje met burgemeester Toon Mans voor in het familiealbum. (Foto: Aart Tóth)

60 Jaar Lief & Leed in Akersloot

AKERSLOOT – Ilse Würtz en Ben de Graaf Bierbrauwer kregen felicitaties van onze burgemeester ter ere van hun 60-jarige huwelijk. 60 jaar lief en leed delen mag een prestatie genoemd worden. Maar: eigenlijk is die liefde al veel langer dan 60 jaar van toepassing, en van leed is geen sprake. 

Ilse Würtz (84) werd geboren in Hamburg en kwam vanwege oorlogshandelingen met het gezin in Nederland terecht en kwam uiteindelijk als 9-jarig meisje op een bovenverdieping in de Argonautenstraat in Amsterdam terecht. Een verdieping lager woonde een gezin waar Ben de Graaf Bierbrauwer (85) deel van uitmaakte. In de loop ter tijden kwam van het een het ander en speelde liefdesgevoelens op, wat in latere instantie in een huwelijk op 6 mei 1962 uitmondde.

Ben was intussen onderwijzer op de Ruysdealschool en vond later werk in Loenen aan de Vecht tot aan het Zaanlands Lyceum maar hij wilde per se niet in Zaandam wonen met zijn Ilse, ondanks dat onderwijzers in die tijd woonruimte kregen aangeboden. Om iets in Amsterdam te kunnen kopen was gezien de prijzen onmogelijk, waarna het oog viel op Akersloot met een nieuwbouwproject in de Wagnerlaan waar ze sinds 1969 wonen. Ook Ilse kwam in het onderwijs terecht op een Mavo met de vakken Biologie en Scheikunde. Het grootste drijfveer was echter de waterhuishouding in Nederland. Ze maakte er haar wetensschappelijk werk van als laborante.

Ilse en Ben zijn helemaal gek van Griekenland waar ze intussen 53 keer zijn geweest met de camper. Niet om te zonnen maar in de geschiedenis te duiken bij opgravingen. Buiten Griekenland reisde ze ook de halve wereld rond, allemaal naar plaatsen met geschiedenis in de historie. Dit jaar wordt het Italië, waar ook nog steeds ontdekkingen uit de oudheid plaatsvinden. Griekenland is nu te ver en te veel druk verkeer onderweg. Tijdens het uitgebreide levensverhaal was ook burgemeester Toon Mans die meeluisterde en ze natuurlijk feliciteerde met hun 60-jarig huwelijksfeest wat intussen gevierd is in België met de kinderen, kleinkinderen en echtgenoten met z'n tienen. Meer weten over Ilse en Ben, kijk dan op www.bgbpix.nl


Afbeelding