Simone en Ingrid zijn de drijvende kracht achter events en acties in het dorpshart.
Simone en Ingrid zijn de drijvende kracht achter events en acties in het dorpshart. (Foto: Simone Veldt-Bakker)

Drijvende kracht achter events in het dorpshart

Algemeen

CASTRICUM - Castricum heeft een levendig dorpshart met de bekende events en leuke acties. Deze worden misschien gezien als vanzelfsprekend, maar er gaat een hele organisatie achter schuil. En wat niet veel mensen weten is dat hier maar een klein team bevlogen lokale ondernemers achter zit. Met Ingrid en Simone aan het roer. 

Door: Loen van Gulick

Candlelight shopping in december, de zondagsmarkten in de zomer, de handje-contantje spaaractie. De fleurige plantenbakken in de lente en zomer; de kerstbomen en versieringen die de typische decembersfeer creëren. Hier zit geen grote organisatie of eventbureau achter, maar het wordt mogelijk gemaakt door de winkeliers zelf. Alle winkeliers in het dorpshart betalen een vast bedrag, een delegatie vergadert en organiseert. Ingrid Marcker-Zonneveld en Simone Veldt-Bakker zijn het meest actief van het groepje. Zij zitten het hele jaar vol goede ideeën en energie om de ideeën tot uitvoer te brengen. 

Bij de Candlelight shopping is er een levende kerststal en live muziek op verschillende plekken

Candlelight shopping

Simone kijkt nu al uit naar december: “Candlelight shopping wordt dit jaar weer een prachtig event. Op meerdere plekken in het dorp hebben we live muziek buiten. Er zullen kramen zijn die een minikerstmarkt vormen. En natuurlijk de levende kerststal op het Bakkerspleintje!” Vanaf september sluit de winkel van Simone, en gaat ze zich volop op de organisatie van Candlelight shopping storten. 

Zondagsmarkten

Ook de zondagmarkten zorgen voor veel enthousiasme. Er zijn er dit jaar al twee geweest, dus er liggen er nog vier in het verschiet in de maanden juni, juli, augustus en september. Waar de eerste markt van dit jaar nog wat ‘kleiner’ was - een nawee van de pandemie - is de markt vanaf mei ruim opgezet met meer dan 100 kramen in de Burgemeester Mooistraat en op het Dorpsplein en Bakkersplein. Afgelopen editie kon Simone eindelijk zelf ook optimaal meegenieten: “Ik heb ervoor gestreden om de markt 100 meter verder te trekken, daardoor stond hij nu ook voor mijn winkel ‘Bij Bakker’. Dat is leuk, joh! Er zijn extra veel mensen op de been, en er is een supergoede sfeer. Lekker met de winkel naar buíten! Als het dan ook nog mooi weer is, is het helemaal top.”

Sinds kort hebben de seizoensmarkten een nieuwe marktmeester: Roots Market. Dat betekent dat de markt een behoorlijk andere invulling heeft gekregen. Naast de kramen van de winkels zijn er namelijk kramen met veelal zelfgemaakte artikelen en biologische producten. 

Handje-contantje

Dan is er nog de jaarlijkse handje-contantje spaaractie. Daarbij kunnen mensen in november en december hun kassabonnen opsparen. Wie deze in een zakje inlevert, maakt kans om het aankoopbedrag tot €250,- terug te winnen. Is dat niet een mooi bedrag om mee te nemen naar de Candlelight shopping-avond?