18 juni: veteranendag in Uitgeest en Castricum.
18 juni: veteranendag in Uitgeest en Castricum. (Foto: aangeleverd)

Veteranendag in Uitgeest en Castricum: bloemen en blauwe hap

UITGEEST/CASTRICUM - Komende 18 juni is het eindelijk weer zover. Dan wordt opnieuw de regionale veteranendag georganiseerd voor de oudgedienden uit Uitgeest en Castricum. Veteranendag is een jaarlijks eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen - jong, oud, man en vrouw - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. 

Nederlandse Veteranendag vindt sinds 2005 jaarlijks plaats rond de geboortedag van Prins Bernhard. Aandacht en respect van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen die zich hebben ingezet bij de vredesmissies in Afghanistan en Mali. Met de Veteranendag wordt een maatschappelijke erkenning en waardering aan alle veteranen gegeven.

De burgemeesters van Uitgeest en Castricum hebben in coronatijd in Uitgeest bloemen en in Castricum een heuse blauwe hap, de zogenoemde Indische rijstmaaltijd, bij de veteranen laten bezorgen. Door het enthousiasme van de burgemeesters van deze gemeentes, Sebastiaan Nieuwland en Toon Mans, is het dit jaar mogelijk om de veteranen uit te nodigen voor een barbecue en rondleiding bij Fort aan de Ham aan de Bush en Dam in Uitgeest. Zij zullen persoonlijk aanwezig zijn op de dag.

Eerbetoon

Het is alweer de 17e keer dat er een regionale Veteranendag wordt georganiseerd door het veteranencomité. Voorzitter Dannij van der Sluijs: ”Deze dag is een eerbetoon aan alle veteranen, die hebben deelgenomen aan oorlogs- en vredesmissies ergens in de wereld. Zij hebben belangeloos hun eigen veiligheid in de waagschaal gelegd om de wereld een stukje veiliger te maken. En op deze dag bedanken wij hen daarvoor. Dat hebben ze verdiend."

Oekraïne 

Dat vrede niet vanzelfsprekend is, blijkt nu uit de oorlog in de Oekraïne. Vier maanden geleden hadden de inwoners van de Oekraïne ook niet gedacht, dat zijn nu in oorlog zouden zijn met hun buurland. Je weet dus nooit wat de toekomst brengt. Daarom vangen we nu ook vluchtelingen op in Nederland en hopen we dat de situatie snel weer veilig zal zijn. Omdat er veel Oekraïners in onze regio zijn opgevangen, heeft het veteranencomité in overleg met de burgemeesters besloten de rondrit met oude militaire voertuigen klein te houden.

Rondrit

De rondrit zal beginnen bij Fort aan de Ham om 12.15 uur. Om 16.00 uur zal de optocht daar weer aankomen. Er zullen tussenstops met de voertuigen worden gemaakt van 12.00 tot 13.30 uur bij het oude Raadhuis in de Dorpstraat van Castricum en van 14.15 tot 15.30 uur bij het Veteranenplantsoen aan de Middelweg in Uitgeest. Geïnteresseerden kunnen daar de voertuigen komen bekijken.


Eer en respect voor de veteranen.