Burgemeester Don Bijl met Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en Jan Jobsis, voorzitter van het museum.
Burgemeester Don Bijl met Daniëlle Woudstra van VISIT Beemster en Jan Jobsis, voorzitter van het museum. (Foto: Evert Ruis)

Tentoonstelling over het geheim van de Beemster molens

BEEMSTER - Burgemeester Don Bijl gaf maar wat graag gehoor aan de uitnodiging om de tentoonstelling 'Het Geheim van de Beemster molens: binnen zien buiten beleven’ in het Agrarisch Museum Westerhem te openen. 

In 1612 is de Beemster ontstaan uit het Beemstermeer. Voor het droogmaken en drooghouden zijn 50 molens gebruikt. Hiervan is buiten niets meer te zien. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de verdwenen watermolens. In een professionele museale presentatie wordt uitvoerig ingegaan op de toepassing van de molens, het dagelijks gebruik door de jaren heen en de technische ontwikkelingen.
Diverse schermen bieden digitale ondersteuning met mooie en informatieve beelden. Een kijkje in een heuse woonkamer van een watermolen maakt de tentoonstelling helemaal compleet.

Om buiten te kunnen beleven wat er binnen is getoond, is er een toertocht gemaakt die perfect aansluit op de tentoonstelling. De tocht is per fiets of auto te maken en brengt de bezoeker langs de plekken waar ooit molens hebben gestaan. Het bijbehorende boekje staat boordevol achtergrondinformatie, aangevuld met QR-codes. 

De tentoonstelling is in samenwerking met VISIT Beemster tot stand gekomen. De openingstijden van Agrarisch Museum Westerhem zijn van dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Het adres is Middenweg 185a in Middenbeemster

 




Don Bijl had veel interesse voor de uitleg van Jan Jobsis.