Er is van alles te beleven op het gebied van duurzaam.
Er is van alles te beleven op het gebied van duurzaam. (Foto: aangeleverd)

Regionale Duurzaamheidsbeurs

Goed nieuws! De vierde editie van de succesvolle Regionale Duurzaamheidsbeurs komt eraan! Dit keer als onderdeel van Purmer 400 jaar. 

Tal van verrassende ideeën en oplossingen te zien in feesttent aan de Oosterweg E5A

Op zaterdag 9 juli kunnen bezoekers tussen 10.00 en 15.00 uur in de feesttent terecht voor de laatste ontwikkelingen rond onder andere energiebesparing. Betrouwbare experts uit de regio geven graag advies. Ook zijn de lekkerste streekproducten te proeven, zoals fruit, kaas, vis. 

We geven u adresjes en telers komen naar de beurs om hun producten te laten proeven. En cateraar Naomi Zaalberg laat u smikkelen van eten uit de pure natuur. Ook fijn om te weten zijn de pareltjes in de regio waar u op de fiets heen kunt. Vaak onbekend en daardoor des te leuker. 

Tas met informatie

Ook tonen we betaalbare hybride en elektrische auto’s en de nieuwste e-bikes. Fijn om te weten! Genoeg redenen om gratis de feesttent van Purmer 400 binnen te stappen. En met een linnen tas met informatie en lekkers weer naar huis!

Rudy van Baarsen van Electro 2000 – over energiebesparing: “Door schaarste in materiaal en personeel moeten klanten wat geduld hebben. Wel kun je je nu goed gaan voorbereiden. Naar de toekomst toe, maar ook voor de korte termijn heel nuttig is, is opslag van energie. We komen op de beurs met een kleine accu, die eenvoudig uitgebreid kan worden. Dat komt tegemoet aan de vraag om overtollige energie goed te benutten. Terug leveren aan het net lukt bij veel zon vaak niet, en dan is opslag (accu) heel handig. Door de schommelingen op de energiemarkt kun je dan energie goedkoop inkopen en later duurder verkopen.”

Jan Veerman van de gemeente Edam-Volendam: "In Edam-Volendam werken we momenteel aan de verdere uitwerking van de zogenoemde ‘transitievisie warmte’ (routes naar aardgasvrij). Heel actueel door de stijgende energieprijzen en de verplichting om vanaf 2026 een hybride warmtepomp te installeren wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is. Andere opties zouden zijn een directe overstap naar een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een mogelijk toekomstig warmtenet, indien de woning hiervoor geschikt is. Mensen willen weten wat dat voor hen betekent.

Samen met inwoners

In vooralsnog vier wijken of kernen - Oosthuizen Noord en Oosthuizen Zuid, Kwadijk en het middengebied van Volendam – gaan we na hoe dat het beste kan gebeuren. Samen met de inwoners. Ondertussen doen we haalbaarheidsstudies naar verschillende aardgasvrije oplossingen zoals de aanleg van een warmtenet gevoed met warmte uit het Markermeer of met bodemwarmte. Er staat veel te gebeuren. Nieuwsgierig? Ik ben op de beurs voor meer informatie. Vraag gerust.”

Ook van de gemeenten Purmerend en Waterland zijn specialistische ambtenaren aanwezig.

Mooi en veelzijdig

Eefje Heijmans - Wassenaar, zij is van Bureau Toerisme Laag Holland, over Uitjes Dichtbij: “Het blijft verrassend hoe mooi en veelzijdig onze regio is. Op het platteland komen steeds meer kleinschalige attracties die te voet of op de fiets zo’n fijne bestemming zijn. Heerlijke pleisterplaatsen als theetuinen, kleine gespecialiseerde musea en met kinderen kijken bij de boer. Leuk en leerzaam.

De boerderijwinkels bereiden zich ook nog steeds uit. Daar vind je de puurste producten voor schappelijke prijzen. Niet alleen het ritje erheen is leuk, maar als je in je tas gevuld wordt met geurige kazen, eerlijk vlees en frisse groenten dan fiets je nóg fijner. Dat wil je elke week! Wij hebben folders met de leukste adresjes en de mooiste routes. Neem ze vooral mee!”

Gratis en onafhankelijk advies over verduurzamen van woning

Jouw woning alvast voorbereiden op wat komen gaat? Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijk expert die huiseigenaren begeleidt naar een energiezuinige woning. Duurzaam Bouwloket wordt door de gemeenten gefinancierd om alle inwoners te voorzien van gratis en onafhankelijk advies over het verduurzamen van de woning. Op de website www.duurzaambouwloket.nl vindt u onder andere meer informatie over: energiebesparende maatregelen, subsidies- en financieringen en lokale initiatieven/acties.

Gratis toegang

Natuurlijk staan ook wij op de beurs! www.purmer400jaar.com/duurzaamheidsbeurs Feesttent Purmer 400 – Oosterweg E5A Purmer – 10.00-15.00 uur – Toegang gratis

Afbeelding