Dankzij sponsoring werd het terras opgevrolijkt.
Dankzij sponsoring werd het terras opgevrolijkt. (Foto: Kaan Baycae)

Verrassingsfeest voor Oekraïeners

Vervolg van voorpagina

zo'n moment besef je, als Nederlander, maar al te goed dat je een gezegend mens bent. En dat deze mensen dag-in-dag-uit vanuit een onzekere situatie uit hun bed komen. Hoe lang moeten ze hier nog verblijven? Hoe zal het met de familie gaan? En hoe treffen ze hun land straks aan, als ze al terug kunnen keren.

Na het eerste muzikale intermezzo deed de groep zich tegoed aan allerlei lekkernijen. Tussentijd werden de bloembakken op het balkon bewonderd. Ook dit is vanuit de door Ola georganiseerde steunactie bekostigd. Na afloop was er voor elke kamer een goedgevulde goodiebag en ontving iedere vrijwilliger een bedanktasje. Daarnaast kreeg iedereen een taalcursus aangeboden. Tussen de bedrijven door vlogen mensen Ola Siderevsky om de hals, om haar te bedanken.

Mieke is een van de vrijwilligers. Wat dreef de Beemsterse om de vluchtelingen tijdens hun verblijf bij te staan? "Ik wilde gewoon een steentje bijdragen. Met de andere vrijwilligers ben ik aanwezig op de spreekuren in Middenbeemster (op maandag) en bij BurgGolf in Purmerend (op dinsdag). Wij ondersteunen de mensen juridisch en maatschappelijk. En ik denk altijd: het zal je toch gebeuren, dat je van de ene op de andere dag met je tasje met enkele spullen gedwongen moet vertrekken naar een land ergens in de wereld. Dat is toch niet voor te stellen!

Vanuit Vluchtelingenwerk Nederland waren Marleen van Dam (regiomanager) en Nina van Egmond (kwartiermaker) aanwezig. Beiden hebben grote bewondering voor het initiatief van Ola Siderevsky. "Ola was een van de eerste teamleiders binnen de organisatie. Vanaf het prille begin blijkt al dat ze een groot hart heeft. Zij is een brok inspiratie. Daarom zijn wij hier ook allemaal naartoe gekomen. Dit is in één woord fantastisch", zegt Marleen van Dam, die in het verlengde de gemeente Purmerend roemt. "Purmerend doet het geweldig. Het klopt gewoon, alle diensten zijn op elkaar aangesloten. Daardoor kunnen er stappen gemaakt worden. Dat geldt trouwens ook voor instellingen als Clup Welzijn, de scholen de huisartsen. De sociale cohesie in Purmerend/Beemster is bijzonder groot."

Nina van Egmond zegt dat vooral de interactie en onderlinge samenwerking ervoor zorgt dat zich weinig problemen voordoen. "Purmerend staat eigenlijk voor alles open. Dat merken we bijvoorbeeld ook als er gesproken moet worden over de mogelijkheden voor de Oekraïense mensen om met vakantie te gaan. De gemeente gaat hierin een stapje verder dan het landelijk gemiddelde. Ik wil niemand tekort doen maar kan het niet geheel los zien van de inspanningen van burgemeester Don Bijl. Hij is vanaf het allereerste begin direct betrokken geweest".

De bankbaarheid en de emoties spatten eraf bij het bedanken van Ola.
Joost (links) en Myrthe verzorgden de muziek.
Ola (links) legt uit waarom ze dit feestje organiseert.
Tijdens de informatiebijeenkomst wist men nog van niets.