Ritmisch akoestisch spektakel is verzekerd bij Les Commandos Percu.
Ritmisch akoestisch spektakel is verzekerd bij Les Commandos Percu. (Foto: Veronique Balege)

Prettige en minder prettige grondtrillingen

PURMEREND - Er zijn weleens van die momenten dat gebeden worden verhoord of verzoeken in vervulling gaan. Zo'n moment had ik bij het lezen van het programma van het Reuring Festival Purmerend van dit jaar. In een andere hoedanigheid had ik enkele jaren geleden een interview met Tjeerd Glastra naar aanleiding van zijn aantreden als voorzitter van het festival. 

Les Commandos Percu zorgt vrijdagavond voor spektakel

Ik gaf hem toen de tip, dat als hij een onvergetelijke indruk wilde maken met Reuring hij de band Les Commandos Percu moet uitnodigen. Deze band heeft al eerder opgetreden op de Koemarkt tijdens Reuring in 2008, zij lieten de glazen op de bar dansen, de ramen in de sponningen trillen, wat een power! Dit jaar gaan zij wederom hun kunsten vertonen op Reuring, ritmische akoestische drums omlijst door bulderend vuurwerk, maar nu in het rustige Leeghwaterpark. De vogelstand en ander broedend gedierte zal even verstoord worden, maar daar wordt vergunning voor verleend dus dan is het geen probleem. Het optreden is vrijdag 24 juni om 22.30 uur. 

Op enkele honderden meters van de Koemarkt deed zich niet zo lang geleden een andere onverwachte grondtrilling voor. Een woning naast het stadhuis begon te verzakken en de borden gleden uit de kast. Het gevolg van werkzaamheden voor de aanleg van de ondergrondse parkeerschuur. Om deze reden wordt er ook geen parkeergarage onder de Koemarkt gerealiseerd, het voorstel werd destijds bij de herinrichting als onmogelijk bestempeld. De bezorgde bewoner had nog gewaarschuwd voor de verzakking, het blijft toch allemaal veengrond waar we op wonen en dat heeft zo zijn eigenschappen. De werkzaamheden werden onmiddellijk stopgezet en de bouwplaats veranderde in een slapende vulkaan. Regelmatig sluipen er mannen met landmeters rondom de woning om de effecten van de bouw in de gaten te houden. 

Een andere onvoorspelbare situatie doet zich voor in het kader van de verkeersstromen in de binnenstad. Dit wordt niet alleen opgelost met 'auto beperkende maatregelen'. De plannenmakers voor een levendig centrum wijzen op het water rondom de binnenstad, wat bijdraagt aan het aparte karakter van de oude binnenstad. Maar wat de charme is kan ook de valkuil worden. Het is niet te hopen dat het in de zomer druk wordt op dit water. Je schaamt je bijna als je voor je plezierjacht de verbindingsbrug naar het nieuwe Purmerend laat openen en dat daardoor het verkeer in het centrum verstoord raakt. 

Bruggen blijven een zwakke plek in de infrastructuur. Kijk maar naar Zaandam waar de bruggen over de Zaan een ontwrichtende werking hebben op het wegverkeer. Natuurlijk is Purmerend niet te vergelijken met Zaandam maar het wordt bij ons wel erg druk op de postzegel die het centrum is. Enige tijd geleden reed ik met de auto naar het stadscentrum toen er een simpel ongeluk op de Gedempte Where plaatsvond; een onverwachte situatie dus. Het gevolg was een massale verstopping op de ring, bestuurders keken verschrikt op hun mobiel zich afvragend wat er aan de hand was. 

Men moet er toch niet aan denken dat dit het toekomstbeeld wordt. Ik vraag mij af of de gemeente een grondige berekening heeft gemaakt hoe te handelen om een verkeersinfarct te voorkomen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een testbaan a la een proefbassin zoals bij de deltawerken waar stromingen en effecten berekend kunnen worden.

Chris de Vries