Roy Faber (midden) met twee collega's.
Roy Faber (midden) met twee collega's. (Foto: aangeleverd)

Roy Faber en 1434 klaar voor de toekomst

PURMEREND - Na 2 jaar Corona is Roy Faber als startende ondernemer van Brasserie 1434 op de Koemarkt flink geraakt. Ondanks dat sluit hij dat negatieve hoofdstuk. "We zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met verbouwen en we hebben ons terras en interieur gemoderniseerd. Een nieuwe bedrijfsleider aangenomen en leuke nieuwe collega's."

Horeca-uitbater flink geraakt, maar is geloof nooit verloren

 De afgelopen jaren waren niet bepaald makkelijk, maar als jonge ondernemer heeft hij zijn bedrijf ervaren als een grote leerschool. "Waar je jezelf tegenkomt, opnieuw ontdekt en waar je bijstuurt waar nodig. In 2018 is mijn compagnon door ziekte uit de zaak gegaan. Sindsdien sta ik zelf volledig aan het roer. En ik moest alle zeilen bijzetten, want de tocht was niet alleen stormachtig maar de boot was ook nog eens lek."

Investeren

Faber heeft de afgelopen jaren veel moeten investeren in het pand. "Als ik iets doe, wil ik het namelijk goed doen of niet. Het zijn over het algemeen kosten die de gasten of zien. Ik had liever geïnvesteerd in mooie parasols of terras. Maar je kan geld maar een keer uitgeven en je moet prioriteiten stellen."

In 2019 ging de 10 meter brede luifel de lucht in. Het besturingssysteem was defect op een weekenddag en er was een storm onderweg. Roy: "We konden de luifel niet naar binnen doen en de luifel was totaal verwoest. Gelukkig hielpen diverse ondernemers anders was mijn gevel ook verwoest. We hebben bijna 4 maanden zonder luifel aan het pand gezeten. Het omzetverlies liep boven de ton uit. Het pand zag er niet uit en bij regen ging men naar de buren. Niemand wilde bij ons zitten en dat snap ik! Een nieuwe luifel koste ook al snel 15.000 euro."

Tijdens de Corona-lockdowns  heeft 1434  veel take away en delivery gedaan. "Ook in de gesloten maanden hebben we veel klussen uitgevoerd. Zo hebben we in onze Bed & Breakfast een nieuwe badkamer geplaatst, want zulke verbouwingen wil je liever niet als je open bent. Dat geldt ook voor onze vetput, die was aan vervanging toe. Gelukkig zijn dit investeringen die tientallen jaren meegaan, maar leuk zijn ze niet."

Verbeterpunten

Terugkijkend naar vorig jaar zomer en nu is Roy tevreden. Kan het nog steeds beter? "Tuurlijk! We zijn echt druk met verbeterpunten. We hebben afgelopen tijd ook weer veel geïnvesteerd in een nieuw terras, maar ook binnen onze marmeren bar en de toiletten. Na de zomer staat een nieuwe vloer op de planning en voor volgend jaar lente hebben we ook leuke plannen. We hebben een nieuwe bedrijfsleider, Tessa. Ze doet het erg goed en ons team is op dit moment erg gemotiveerd om te gaan knallen."