Het bestuur van de Sportraad. V.l.n.r. René Voorwerk, voorzitter, Erica Helder, Cor Zoontjes, Ton Ockhuijsen, Kor Piorunek en Bert Slegt. Zittend Birgit Telman.
Het bestuur van de Sportraad. V.l.n.r. René Voorwerk, voorzitter, Erica Helder, Cor Zoontjes, Ton Ockhuijsen, Kor Piorunek en Bert Slegt. Zittend Birgit Telman.

Kansen voor sporters met een beperking

Sportbeoefenaars met een beperking krijgen gelukkig steeds meer de aandacht. Wij vinden het jammer dat deze sportbeoefenaars zo specifiek de aandacht moeten krijgen. Maar helaas is de sport nog onvoldoende inclusief dat dit nodig is. Maar om optimale inclusiviteit te creƫren is er meer nodig.

Het begint al op verenigingsniveau. Iedereen zal een vrije keuze willen en moeten hebben voor het soort sport dat men gaat beoefenen. Maar aan de andere kant zijn de groepen van sportbeoefenaars met een beperking te klein om bijvoorbeeld een team te kunnen vormen. Dit gaat verder tot aan bijvoorbeeld toernooien waarbij een kritisch minimum aan deelnemers nodig is. Ook de accommodatie zal geschikt moeten zijn qua toegang of sanitaire voorzieningen.

Wettelijke plicht

Hoewel toegankelijkheid een wettelijke plicht is, zien wij nog steeds te veel uitdagingen op dit gebied. Ook logistiek gezien zijn sommige sportbeoefenaars met een beperking te afhankelijk van de zorgaanbieders of het vervoer. Nog steeds horen wij klachten dat die aansluiting er onvoldoende is.

Beweegkaravaan

Wij zijn dan ook als Sportraad verheugd dat op drie locaties in Waterland de beweegkaravaan langs komt. Een initiatief dat is gericht op sporters met een beperking. In de eerste week van oktober is de week van toegankelijkheid georganiseerd. Dit keer met als thema de sociale toegankelijkheid. Hoe gaan we met elkaar om en spreken we elkaar aan. Het is jammer dat dit anno 2022 nodig is , maar het moet.

Als Sportraad zouden wij de dag prijzen als we het hier niet meer over hoeven te hebben met de beleidsmakers. Want wat is nog mooier dan een stad waarin iedereen, met of zonder beperking, afkomst of geaardheid met elkaar sport. In accommodaties die men makkelijk kan bereiken en hiervoor geschikt zijn. De plannen rondom het nieuw te bouwen sportcomplex De Karekiet en de herinrichting van De Koog bieden kansen.


Bewegen binnen de sport 

Sportraad Purmerend

www.sportraadpurmerend.nl