Het bestuur van de ‘toekomstige’ BIZ.
Het bestuur van de ‘toekomstige’ BIZ. (Foto: Els Broers)

Ondernemers in binnenstad willen zich verenigen in een BIZ

PURMEREND - "Een BIZ is een Bedrijven InvesteringsZone, waarin ondernemers in een afgebakend gebied, in dit geval het centrum van Purmerend, zich verenigen en als collectief optreden. In dit gebied investeren ondernemers/winkeliers samen in de kwaliteit van het winkelgebied. Alle ondernemers/winkeliers in dat gebied betalen daaraan mee." Dat zegt Henk Schulte, voorzitter van de BIZ in de Purmerendse binnenstad. 

Er zijn inmiddels 300 succesvolle BIZZEN opgericht in Nederland. Samen met de gemeente, die de bedragen int en de activiteiten controleert, streven ondernemers naar een veilige, schone en aantrekkelijke binnenstad waar het fijn winkelen is in een mooiere en goed bereikbare binnenstad. Vanuit het budget van de BIZ worden veel initiatieven gefinancierd: kerstverlichting in de stad, alle aankleding en verzorging, organisatie van evenementen, de website Purmerend Winkelstad en nog veel meer.

De binnenstad is veel meer dan alleen een winkelgebied, legt Schulte uit. "Het is een belangrijke ontmoetingsplaats voor veel Purmerenders en bewoners uit de omgeving. Een plek waar veel stadsfuncties aanwezig zijn (o.a. Gemeentehuis, trouwlocaties, kerken, sport, horeca) en waar we samen cultuur beleven, evenementen organiseren, werken en wonen. Een gezellige en veilige binnenstad is het kloppend hart van een gemeente, een motor voor werkgelegenheid en een broedplaats waar nieuwe ideeën ontstaan. Een BIZ is een belangrijke initiator en gesprekspartner in dit speelveld."

Corona heeft meer dan ooit binnensteden lam gelegd waardoor deze kwetsbaarder zijn geworden en de economie in een haperende toestand is beland. Een BIZ kan die hapering weer versnellen. Maar Corona heeft er ook voor gezorgd dat lokaal kopen weer herontdekt is en dat we de focus meer hebben op de stenen winkel in plaats van op internetgiganten. De fysieke winkel is een belangrijk speerpunt in het beleid van de BIZ, evenals mobiliteit, bereikbaarheid van de binnenstad en veiligheid.

Met de ondernemers van de binnenstad zet het nieuwe bestuur van de Purmerendse ondernemersvereniging zich in om een BIZ te realiseren. De stemming hiervoor start 5 oktober. "Op 1 november hopen we dan bekend te kunnen maken dat de BIZ wordt ondersteund door een meerderheid van de ondernemers in de binnenstad. Een BIZ wordt gekozen voor 5 jaren. Gedurende die periode zijn we een volwaardige gesprekspartner voor alle betrokken partijen: gemeente, handhaving", zegt Schulte tot slot.