De leerlingen van de NKT Theaterschool stonden in juli na 3 jaar corona weer op het podium en genoten intens.
De leerlingen van de NKT Theaterschool stonden in juli na 3 jaar corona weer op het podium en genoten intens. (Foto: aangeleverd)

Cultureel Magazine nieuw initiatief culturele organisaties Purmerend

Algemeen

PURMEREND - Het is een feit dat de culturele sector zich van zijn meest veerkrachtige kant moest laten zien tijdens de pandemie. Liever kijken ze niet terug op lockdowns, anderhalve meter-maatregelen en geannuleerde programma’s. Suzan Vermeulen, directeur van de NKT Theaterschool: “We kijken liever vooruit! Corona heeft ook voor nieuwe impulsen gezorgd en één daarvan verschijnt op 8 september in de openbaarheid: de eerste editie van het Cultureel Magazine Purmerend.”  

“De culturele organisaties in Purmerend overleggen regelmatig”, vertelt Vermeulen. “Naast het feit dat het leuk is om op de hoogte te blijven, wisselen we kennis uit en trekken we bij projecten in diverse samenstelling samen op. Zeker tijdens corona hielpen we elkaar, want waarom zou je het wiel twee keer uitvinden? Nu de maatschappij weer open is, lijkt het weer ieder voor zich. We gaan allemaal voor meer bezoekers, meer leden, meer leerlingen, meer vrijwilligers. Maar de markt herstelt zich niet zo snel als dat we wilden zien. En dus slaan we de handen ineen. Het publiek mag weten dat we er nog zijn en dat doen we door middel van een gezamenlijk cultureel magazine, mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland en de gemeente Purmerend.”

Het wordt geen reclamefolder, integendeel. De culturele organisaties laten zien wat de betekenis van cultuur is voor de mensen die erbij betrokken zijn. Want of je nu zelf danst, zingt, muziek, theater of beeldende kunst maakt of je bent een vrijwilliger of medewerker van een culturele instelling, het doet iets met je. Suzan: “De magie van het samenwerken is in de cultuur hevig aanwezig. Je schept samen, je werkt samen, je wordt gezien en gehoord. En dat willen we tot uitdrukking brengen. Er is daarom niet alleen ruimte voor gesubsidieerde of grotere organisaties. Ook amateurverenigingen krijgen een plek. Cultuur is de lijm van een gemeenschap. Het zorgt voor verbinding en laat dat nou net zijn wat we zo gemist hebben tijdens corona. Het is tijd om dat samen terug te vinden!”

Het eerste Cultureel Magazine Purmerend komt tot stand in samenwerking met Rodi Media en verschijnt op 8 september 2022 in Purmerend en de Beemster. Daarnaast is het magazine los te krijgen bij de verschillende culturele instellingen en de gemeente Purmerend.