Dumpen

De acties van de boeren (of zijn het gewoon relschoppers die het doen?) roepen hier en daar vraagtekens op. Zijn het wel de boeren die het doen? Zijn de acties nog in verhouding met het lot dat de boeren te wachten staat? Leveren de acties het gewenste resultaat op? Is ons landje niet groot geworden door het polderen? In hoeverre respecteert men nog de parlementaire democratie? Zijn we vergeten dat wijzelf de volksvertegenwoordigers hebben gekozen?

Als je door het land rijdt, tref je overal uitingen van boosheid, protest en ongenoegen. Prima! Maak van je hart geen moordkuil. Maar de acties die vooral op en rond de snelwegen plaatsvonden en –vinden, gaan me toch iets te ver. Weggebruikers in gevaar brengen. Hulpverleners dwarszitten. Opruimers bedreigen. Nee dat heeft niets meer met actie voeren te maken. Dat is gewoon onredelijk, onnodig en vooral onwenselijk. Benieuwd of de overheid in staat is om de plegers een halt toe te roepen en – waar nodig en gerechtvaardigd – te straffen.

Opgeruimd staat netjes?

Of heb ik het helemaal mis? Wie weet. Wellicht is het dumpen en vervolgens in de brand steken van stro- en hooibalen, van afval, inclusief asbest, van autobanden en pallets, een signaal dat de boeren berusten in hun lot? Stemmen ze in met de sanering? Gaan ze in ruil voor een zak met geld vertrekken? Wie weet is het zo dat de boeren inmiddels de realiteit onder ogen zien en alvast aan het opruimen zijn geslagen. Overtollig spul van het erf afvoeren, dumpen en in de fik steken. Opgeruimd staat netjes!

Gezond boerenverstand

Het lijkt me een onjuiste veronderstelling. Als je van je troep af wil dan gooi je dat niet op de snelweg. Doe je dat wel, dan heeft het gezonde boerenverstand je in de steek gelaten.