Vliegtuigje maakt thermografische scan warmtenet Purmerend

PURMEREND - In opdracht van Stadsverwarming Purmerend (SVP) wordt binnenkort –zodra de weersomstandigheden dat toelaten– een thermografische infraroodscan van het warmtenet gemaakt met behulp van vliegtuigopnamen. 

Het vliegtuig zal ongeveer anderhalf tot twee uur, op circa 500 tot 1.000 meter hoogte, boven Purmerend vliegen. De vlucht vindt plaats na zonsondergang (tot uiterlijk 23.00 uur) of voor zonsopgang (vanaf 07.00 uur). Met behulp van de scan zijn de onderhouds- en renovatieactiviteiten van SVP beter te plannen. Warmteverliezen kunnen hiermee sterk gereduceerd worden en storingen voorkomen.

SVP heeft ongeveer 600 kilometer ondergrondse leidingen in haar beheer. Een goed resultaat is alleen mogelijk als het donker is waardoor de invloed van zonnewarmte is uitgesloten. Bovendien moet het droog, helder en koud weer zijn. De vlucht wordt daarom in de winterperiode en in de avonduren of in de vroege ochtend uitgevoerd. Het geluid van het vliegtuigje kan enig geluidsoverlast geven. De Luchtverkeersleiding Nederland heeft toestemming gegeven voor deze vliegtuigopnamen.