Burgemeester Aboutaleb kreeg, voor hij de expositie officieel opende, als eerste het magazine 150 Jaar Vooruit uitgereikt.
Burgemeester Aboutaleb kreeg, voor hij de expositie officieel opende, als eerste het magazine 150 Jaar Vooruit uitgereikt. (Foto: Marcel de Hoog)

Burgemeester opent fototentoonstelling Nieuwe Waterweg

Algemeen

Reusachtige foto’s bij begin van de rivier

Burgemeester Aboutaleb heeft verleden week donderdag de fototentoonstelling van 150 jaar Nieuwe Waterweg geopend.

Door Tom van Ooijen

Langs een deel van de Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland staan veertig reusachtige foto’s met beelden en kaarten van de aanleg van de Nieuwe Waterweg, maar ook van de aanleg van de duinen en ontwikkelingen binnen het dorp.

Voorafgaand waren tientallen genodigden bijeen in Fort 1881, onder heb ook vertegenwoordigers van andere plaatsen langs de Nieuwe Waterweg en Het Scheur. Rozenburg werd onder meer vertegenwoordigd door Ria de Sutter-Besters en Arno van Dop.

De Rotterdamse gemeentearchivaris drs. Jantje Steenhuis opende de bijeenkomst met geschiedkundige wetenswaardigheden over de totstandkoming van de Nieuwe Waterweg, die belangrijk was omdat schepen niet meer om hoefden te varen via Voorne om naar Rotterdam te komen. De Nieuwe Waterweg heeft ervoor gezorgd dat Rotterdam uit kon groeien tot ooit een van de grootste havens ter wereld. De mainport Rotterdam is nog altijd de grootste van Europa. Het moment van 150 jaar na de ingebruikname voelde voor Jantje Steenhuis als het slaan van een piketpaaltje.

Vervolgens sprak prof. dr. Remieg Aerts, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij ging terug in de geschiedenis. Vooral de rol van minister-president Thorbecke speelde hier een belangrijke rol in. Zonder zijn doortastendheid en doorzettingsvermogen was het project waarschijnlijk nooit van de grond gekomen. Voor de aanleg moest een nieuwe wet worden aangenomen, een wet die niet alleen de aanleg van de Nieuwe Waterweg mogelijk maakte, maar ook die van het Noordzeekanaal en de aanleg van het complete spoorwegnetwerk in Nederland. De Tweede Kamer geloofde in eerste instantie niet in de plannen van Thorbecke. Te duur, onmogelijk, te veel risico. Thorbecke streed echter als een leeuw en kreeg de wet er na drie dagen toch door.

De doorsteek van vier kilometer in de hoek van Holland kon beginnen. Problemen deden zich zeker voor. Zand dat door de zee aangevoerd werd bleek niet met eb terug te gaan. Ir. Pieter Caland opperde een plan dat het water, als de monding in een trechtervorm zou worden gemaakt, wel het zand zou afvoeren. Dat bleek echter niet het geval. Al met al heeft het dertig jaar geduurd voordat de Nieuwe Waterweg de juiste diepte had. Thorbecke mocht het niet meemaken; de liberale staatsman overleed op dinsdag 4 juni 1872.

Na professor Aerts was het burgemeester Ahmed Aboutaleb die het woord kreeg, maar niet dan nadat de Senior String Band met Wim Pols in een intermezzo een nieuw nummer speciaal over de Nieuwe Waterweg ten gehore had gebracht.

Burgemeester Aboutaleb ging vooral in op de angstcultuur die tegenwoordig heerst. Hij gaf aan dat politici geen fouten meer durven maken uit angst publiekelijk te worden afgerekend.

Bij Thorbecke was die angst er volgens hem niet: “De man had een beeld, hij was een visionair die zag hoe de toekomst er uit kon zien.”

De angstcultuur voor bestuurlijk falen moet volgens Ahmed Aboutaleb omgezet worden in durf: “Thorbecke durfde. Heel veel later was het besluit tot de bouw van de Erasmusbrug ook een voorbeeld van durf. Er was veel weerstand, maar het besluit was duidelijk visionair.”

Aboutaleb gaf ook aan dat er in Nederland veel kansen gemist worden: “Kijk naar windenergie op zee, dat had er allang uitgebreid moeten zijn. Nu zit je met de dreiging dat Rusland de export van gas stopt. Leer van Thorbecke, met elkaar moeten we meer durf voor grote veranderingen nemen.”

Vervolgens kreeg de burgervader van drie breidames uit Pernis echte Pernisser visserstruien. Drie stuks omdat de dames zijn maat niet wisten.

Voor Aboutaleb kwam dat goed uit: “In mijn persoonlijke boycot van Poetin heb ik thuis de verwarming uit staan, dus een warme trui is welkom.”

Het gezelschap toog naar buiten, waar Aboutaleb, naar een woord van de curator van de expositie, een lint doorknipte en de expositie officieel opende, terwijl op de achtergrond een schip van Port of Rotterdam een ereblussaluut gaf. De foto’s zijn te zien aan de Koningin Emmaboulevard. Meer over de viering van de Nieuwe Waterweg op 150jaarnieuwewaterweg.nl