Anneke de Kok zit niet meer achter de balie. Wel aan de telefoon om afspraken te maken of advies te geven.
Anneke de Kok zit niet meer achter de balie. Wel aan de telefoon om afspraken te maken of advies te geven. (Foto: PR)

Praktijk Blankenburg neemt maatregelen

Algemeen

Huisartsenpraktijk Blankenburg gaat wijzigingen doorvoeren om een aantal problemen het hoofd te bieden. 

“Als huisartsen hebben we hart voor het team. Het moet goed met onze medewerkers gaan,” zegt huisarts Chantal Labee.

Door Kor Kegel

Doktersassistente Anneke de Kok kan wel eens denken, als ze door het raam naar buiten kijkt en de postbode langs ziet komen: wat is dat toch een heerlijk beroep! Dan heeft ze het op de praktijk weer veel te druk gehad en is het te hectisch geweest. “Maar,” zegt ze, “zo ver moet het toch niet komen dat ik postbode ga worden. Ik ben de zorg ingegaan om mensen te helpen. Dat geldt voor iedereen in de zorg. Maar het moet wel leuk blijven.”

Om die reden neemt huisartsenpraktijk Blankenburg de volgende maatregelen:

Afspraak vergeten

Gemiddeld komt het wel drie keer per dag voor dat een patiënt niet op de afspraak verschijnt. Het komt vaak voor dat de patiënt de afspraak vergeten is. Of de klachten zijn vanzelf over gegaan en dan wordt de afspraak niet afgezegd. Praktijk Blankenburg ziet op die manier tijd verloren gaan om een andere patiënt te helpen. Om daar wat aan te doen brengt de praktijk met ingang van deze week een tarief van dertig euro in rekening voor het niet nakomen van een afspraak. Die dertig euro wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Blankenburg volgt hiermee een gewoonte die al bestaat bij specialisten, ziekenhuizen en andere huisartsen- en tandartspraktijken.

Paniekknop

In de spreekkamers worden aan de bureaus van de artsen en assistentes paniekknoppen aangebracht. Met een druk op de knop kan hulp worden ingeroepen bij noodgevallen, bijvoorbeeld als iemand flauw valt of gereanimeerd moet worden, maar ook als een patiënt agressief is. In de geestelijke gezondheidszorg bestaan de paniekknoppen al veel langer. Het voordeel van praktijk Blankenburg is dat de dertig zorgverleners allen dicht bij elkaar zitten.

Glazen ramen

Aan de balie worden glazen ramen bevestigd. Tijdens de coronacrisis zijn plastic schermen aangebracht. Vóór die tijd zaten de baliemedewerkers niet achter een scherm. Om veiligheidsredenen komt er nu hard glas. Praktijk Blankenburg geeft toe dat het minder huiselijk overkomt, maar om veiligheidsredenen is het noodzakelijk. “Helaas moeten we daarin mee,” zegt de praktijk.

Terugluisteren

Geregeld luisteren medewerkers van praktijk Blankenburg de opgenomen telefoongesprekken terug. Een patiënt die zich onheus en agressief heeft gedragen, kan van de praktijkmanager een telefoontje verwachten of zelfs een uitnodiging om erover te spreken.

ZZP-ers

Het personeelstekort is een landelijk probleem in de zorg. Om het tekort op te vangen schakelt Blankenburg vaker zzp’ers in, zowel huisartsen als doktersassistentes. “Het is geen ideale oplossing, want tijdelijke krachten kennen de patiënten niet en ze zijn er te kort om een vertrouwensband op te bouwen, maar we ontkomen er niet aan. We zijn momenteel heel blij met alle extra handen. De insteek van ons werk is toch om iedereen te kunnen helpen.”

De praktijk werkt ook met stagiairs en zij-instromers om het personeelstekort op te vangen. De stagiairs zijn boventallig ingeroosterd. Door ze op te leiden komen er doktersassistentes bij, wat het personeelstekort op termijn verkleint. “Het opleiden is het nieuwe werven. Doktersassistent is toch een prachtig beroep!”