Leo van Kooij staat te midden van het Slavisch ensemble Raduzhnaya.
Leo van Kooij staat te midden van het Slavisch ensemble Raduzhnaya. (Foto: archief Raduzhnaya)

benefietconcert voor oekraïne

Algemeen

Bekende Rozenburger Leo van Kooij is de enige mannelijke zanger van het Slavisch ensemble Raduzhnaya. Samen met het Oeral Kozakkenkoor geeft Raduzhnaya een benefietconcert voor Oekraïne.

Door Kor Kegel

Het benefietconcert vindt aanstaande maandag plaats in Theater Koningshof aan de Uiverlaan 20 in Maassluis. De aanvang is om 20.00 uur. Het wordt een afwisselende avond met een live verbinding met Oekraïne, waardoor de bezoekers een optreden kunnen volgen van het folkloristisch ensemble Uzory, een virtuoos gezelschap uit de Zuid-Oekraïense plaats Nikolaev. De opbrengst van de avond komt geheel ten goede van Stichting Vluchtelingenwerk Maassluis en Stichting AK. Deze vrijwilligersorganisatie voor humanitaire hulpverlening in Oekraïne zet zich momenteel in voor de bewoners van Beregszász, de Oekraïense partnerstad van Maassluis.

Leo van Kooij zal uit volle borst meezingen. Raduzhnaya is een a-politieke groep en staat voor cultuur, gelijkheid, gerechtigheid en vrede, maar in Oekraïne slaat het Russische leger al die beginselen weg in opdracht van Vladimir Poetin. Op de website van Raduzhnaya staat: “Wij wensen een ieder die getroffen wordt door deze oorlog sterkte en kracht toe.”

Raduzhnaya is Oekraïens voor regenboog. Het Slavisch ensemble bestaat ongeveer tien jaar. Tijdens de coronacrisis kwamen twee zangers te overlijden. Het ensemble telt drie zangeressen, Gea Werdeker, Anita Gerritsen-van der Hoop en Karin van der Hooft, en drie muzikanten, Ria Donnelly (bas balalaika), Leny Buswijller (accordeon en dombra) en Leo Buswijller (viool, prima balalaika, gitaar en klarinet). Leo arrangeert ook de muziek. ‘Pjotr’ van Kooij, zoals Leo Peter van Kooij zich voor de gelegenheid noemt, is de mannelijke zanger. We zien hier een heel andere kwaliteit van de coördinator van Longpunt Rozenburg en voorzitter van Huurdersvereniging Rozenburg.

Een stoel reserveren voor de benefietavond kan via de website van Theater Koningshof. Doneren kan vooraf en ook op de avond zelf. Op de website van Raduzhnaya staan de benodigde gegevens.

: