Het eerst tunneldeel arriveert.
Het eerst tunneldeel arriveert. (Foto: Arie van Oudheusden)

Tunneldelen geparkeerd langs oever Het Scheur

Algemeen

Waar laat je een tunnel als hij nog niet afgezonken kan worden? Dan parkeer je hem voorlopig langs de rivieroever. Begin deze week werden de twee tweehonderd meter lange tunneldelen uit het droogdok van Damen Verolme gedreven.

Door Kor Kegel

De twee tunnelelementen zullen in 2024 in elkaars verlengde liggen om de nieuwe oeververbinding tussen Rozenburg en Vlaardingen te vormen. Maar als ze nu al in Het Scheur afgezonken zouden worden, liggen ze onstabiel want de toeritten zijn aan weerszijden nog volop in aanbouw. Ze kunnen als het ware nog niet klem gezet worden.

Bouwconsortium BAAK en opdrachtgever Rijkswaterstaat hebben daarom de oplossing bedacht om ze in de nabijheid van de definitieve plek van bestemming tijdelijk langs de kade te leggen. Maandag werd het eerste tunneldeel opgedreven en uitgevaren van het Willem-Alexanderdok van Damen Verolme naar de Sint Laurenshaven om via de Botlek naar Het Scheur te worden gesleept, waar het ter hoogte  van de Eerste Werkhaven van Verolme Damen langs de kant werd gelegd.

Dinsdagochtend gebeurde dat met het tweede tunneldeel. Dat was in het bijzijn van Hélène Moors, projectdirecteur van Rijkswaterstaat. Ze sprak van een mijlpaal. Een jaartje geleden is de bouw van de twee tunneldelen in het droogdok gestart en nu al zijn ze klaar. De tunneldelen zijn veertig meter breed en liggen de scheepvaart niet in de weg, omdat er bij de bouw van de tunnelmond al vele meters uit de oever werd gewerkt en de schepen daar rekening mee moeten houden.

De werf van Damen Verolme heeft droogdok 7 nu weer vrij voor andere werkzaamheden.