Rond zanger Stick staan Richie Tumansery, Johnny Vain en Len Ruygrok.
Rond zanger Stick staan Richie Tumansery, Johnny Vain en Len Ruygrok. (Foto:Yada Yada.)

Tributeband Herman Brood in de Rots

Algemeen

Het is al gezegd en gedaan… maar niet zo!

Alleen al dat Yada Yada in café De Rots optreedt, is verrassend. Yada Yada toerde met grote shows door Nederland. ‘Nozem & de Non’ in Heemskerk was tweemaal stijf uitverkocht. De band was headliner op Woodstock aan de Waal (in Tiel) en op Big Rivers (in Dordrecht). En nu treedt de groep zomaar op in een Rozenburgs café!

Door Kor Kegel

Yada Yada is dé Herman Brood-tributeband. Zelfs meer dan dat. Zanger Stick, artiestennaam van Ronald van Beest uit Maassluis, vertolkt al van jongsaf aan het repertoire van Herman Brood. Ze kenden elkaar en hadden een klik. Ronald van Beest speelde vanaf 2010 in The Romance. Dat was een band die dat jaar onder de naam Lost in Romance was opgericht door gitarist Dany Lademacher en bassist Ruud Englebert. Allebei hadden ze gespeeld in Wild Romance, de begeleidingsband van Herman Brood. In 2009 had Dany Lademacher zelfs enige tijd met Yada Yada gespeeld, met Ronald van Beest alias Stick. Deze keerde in 2016 na zijn tijd met The Romance terug bij Yada Yada.

Dat de groep aanstaande zaterdagavond in café De Rots in de Emmastraat 39 op Rozenburg komt spelen, komt omdat YY-gitarist Len Ruygrok de vaste invaller is in Picture, de heavymetalband waarvan Rien Vreugdenhil bassist is. Op verzoek van Jennie Westerhof van De Rots regelt Rozenburger Vreugdenhil wel vaker de muziek. Zo kwamen The Amazing Stroopwafels er optreden. Wim Kerkhof, de uit Rozenburg afkomstige Rien de Bruin en Arie van der Graaf speelden er samen met Picture-muzikanten Rien Vreugdenhil, Laurens Bakker en Appie de Gelder.

Yada Yada bestaat behalve uit Stick en Len Ruygrok uit bassist Johnny Vain en drummer Richard Tumansery. De band weet als geen andere de sound van Herman Brood & His Wild Romance te doen herleven. Het optreden voert terug naar de jaren 1977-1981; dat waren de hoogtijdagen. Yada Yada speelt up tempo rock ‘n’ roll en heeft een setlist van veertig Brood-songs.

De naam van de groep kent een verklaring. In 1986 kwam Wild Romance weer bijeen en na de single ‘Weep’ komt er al snel een album, door Herman Brood met een knipoog Yada Yada genoemd. De term ontleende hij aan stand-upcomedian Lenny Bruce (1925-1966) die daarmee een beetje gekscherend en kleinerend aangaf dat iets al eerder gezegd is of gedaan is en dus voorspelbaar en saai is. De Yada Yada van nu zal in café De Rots bewijzen dat het programma heel verrassend uitpakt.