De Saipem 7000 is op weg naar Damen Verolme.
De Saipem 7000 is op weg naar Damen Verolme. (Foto: Patrick Wanders.)

Saipem 7000 komt aan bij werf Damen Verolme

Algemeen

Bijna was het kraanschip gekapseisd. Dat gebeurde niet, maar toen leek het te zinken. Ook dat gebeurde niet. Zondag kwam de Saipem 7000 fier langs Rozenburg gevaren – wel op weg naar de werf van Damen Verolme.

Door Kor Kegel

Het was wereldnieuws, donderdagochtend 14 april. Het op twee na grootste kraanschip ter wereld liep aanzienlijke schade op, toen een staalkabel tijdens het laden brak en de vracht met oorverdovend lawaai op het dek terechtkwam, zoals politiecommissaris Brit Randulff het omschreef. Het gebeurde in de Amoyfjorden, eventjes buiten de Noorse olie- en havenstad Stavanger. Er waren 275 mensen aan boord. Ze bevestigden dat de hijsapparatuur van het kraanschip was uitgevallen, aldus Owe Froland, hoofd van het Joint Rescue Coordination Centre voor Zuid-Noorwegen.

De Saipem 7000 is een half afzinkbaar kraanschip met een hefvermogen van tweemaal zevenduizend ton. Eigenaar is het Italiaanse bedrijf Saipem, dat het overnam van Micoperi. Voor dat bedrijf bedacht Gusto Engineering in Schiedam veertig jaar geleden het concept, naar voorbeeld van de in 1978 gebouwde Balder en Hermod. Het moest een kraanschip worden dat zeer grote olieproductieplatforms kan hijsen. Er zijn ook hotel- en werkplaatsfaciliteiten aan boord. Het schip werd gebouwd tussen 1985 en 1987 in Trieste.

De Saipem 7000 wordt wereldwijd ingezet, maar heeft als voornaamste taak het zware hijswerk van boorplatforms in de Noordzee. In 2000 werd het schip verder opgetuigd.

Het kraanschip was houder van het wereldrecord heavy lift met het hijswerk van de Sabratha, een 12.150 ton wegend dek in de Middellandse Zee. Dit record werd op zaterdag 7 september 2019 verbroken door de Sleipnir met het hijsen van het dek van 15.300 ton voor het Leviathanplatform.

Tot 2005 was de Saipem 7000 recordhouder voor het leggen van de diepste pijpleiding, op 2150 meter diepte in de Zwarte Zee. Dit record werd in 2005 gebroken door de Balder, door een pijp te leggen op 2200 meter diepte.

En nu ligt de Saipem 7000 in de Tweede Werkhaven van Damen Verolme. Uitgerekend nu de Sleipnir en de Balder en de andere kraanschepen van Heerema het Calandkanaal hebben verlaten en de wereld over zijn, kwam de Saipem 7000 langs over de Nieuwe Waterweg en Het Scheur.