De ordner is bomvol. Leve de Landtong verwacht nog een stapel deze laatste week vanuit de petitiebrievenbus bij de PLUS.
De ordner is bomvol. Leve de Landtong verwacht nog een stapel deze laatste week vanuit de petitiebrievenbus bij de PLUS. (Foto: Marijke Sonneveld-Dijkman.)

Gemeenteraad ontvangt petitie tegen windturbine

Algemeen

Met een aantal van 1774 handtekeningen mag de petitie tegen een enorme windturbine op de Landtong Rozenburg representatief worden geacht. Stichting Leve de Landtong en petitionaris Rien Vreugdenhil gaan de petitie volgende week aanbieden op de Coolsingel.

Door Kor Kegel

Op woensdag 11 mei vergadert de tijdelijke commissie fysiek onder leiding van Ellen Verkoelen, raadslid van 50plus. In het stadhuis van Rotterdam zal Rien Vreugdenhil de gemeenteraadsleden vertellen hoe hij tot zijn initiatief kwam. Marijke Sonneveld-Dijkman zal namens de stichting het woord voeren en aangeven waarom de stichting het initiatief omarmde. De megaturbine, waartegen de petitie is gericht, betekent een verstoring van de recreatiewaarde en natuurbeleving op de Landtong Rozenburg en is van nadelige invloed op de populaties van vogels en vleermuizen.

Online hebben 1211 mensen de petitie getekend. Op papier waren het er tot nu toe 563. Zij vulden formulieren in bij de PLUS aan de Emmastraat of ze knipten de petitie uit de Rozenburgse Courant/de Schakel. Op een inwonertal van ruim 12.000 inwoners is de respons niet slecht te noemen. Er zijn tamelijk veel inwoners die onverschillig tegenover hun omgeving staan en niet weten wat er speelt. Dat komt overigens overal voor. Over het algemeen zijn de Rozenburgers bovengemiddeld betrokken bij wat er speelt op en rond het dorp.

Vanuit Maassluis zijn er afgelopen weekend nog tientallen handtekeningen bijgekomen. Daar wordt de petitie ondersteund door bewoners van appartementen langs Het Scheur, die last krijgen van de slagschaduw die de wieken van de windmolen in hun woningen zullen veroorzaken.

Er zijn ook papieren handtekeningen vanuit Brielle, Vierpolders, Hellevoetsluis, Oostvoorne, Hoogvliet, Schiedam, Capelle aan den IJssel en Goes. De online petitie reikt nog verder. Veel mensen zijn bezorgd: oud-Rozenburgers en ook mensen die hier nooit gewoond hebben maar de Landtong geregeld bezoeken.

Compensatie aanleg Europoort

De petitie herinnert eraan dat de aanleg van Europoort ten koste ging van 1300 hectare natuur en dat voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte de afspraak werd gemaakt dat een groene Landtong Rozenburg de compensatie zou zijn ter verbetering van de leefomgeving. Die afspraak werd gemaakt tussen de gemeente Rotterdam en de rijksoverheid. Het resulteerde in een planologische kernbeslissing (PKB) voor het project Mainport Rotterdam (PMR).

Petitionaris Rien Vreugdenhil vraagt zich af of Rotterdam de zestig hectare compensatienatuur nu prijsgeeft. Want de plaatsing van een enorme windmolen, de grootste in zijn soort, zal de flora en fauna op de Landtong verstoren evenals het woongenot en de beleving van rust, recreatie en natuur. “Deze zestig hectare kan niet gecompenseerd worden. Er is simpelweg geen plek om nogmaals te compenseren,” staat in de petitie.

De ondertekenaars van de petitie verzoeken de gemeente Rotterdam om de afspraken met het Rijk, vastgelegd in de PKB-PMR, na te leven en geen vergunning te verlenen voor de bouw van een of meer windmolens in het natuurlijke deel van de Landtong.