Erna Hendriksen en Cor Klaver van en bij Kunstuitleen Maassluis.
Erna Hendriksen en Cor Klaver van en bij Kunstuitleen Maassluis. (Foto: CW)

‘Een echt kunstwerk aan de muur is toch iets anders dan een poster’

Algemeen

Kunstuitleen Maassluis, gevestigd in de bibliotheek de Plantaan aan de Uiverlaan, heeft letterlijk en figuurlijk veel in huis als het om kunst gaat. Van schilderijen tot beeldjes en houten objecten.

Chrit Wilshaus

Voordeel van de huidige locatie in de bibliotheek is dat de kunstuitleen daar vanwege de mooie expositiewanden meer van de kunstcollectie kan laten zien, aldus Cor Klaver. Samen met Erna Hendriksen en nog een aantal andere vrijwilligers is hij wekelijks actief voor Kunstuitleen Maassluis. Volgens Hendriksen kiezen de meeste leners het liefst voor een schilderij. “Die zijn destijds door het toenmalige bestuur aangekocht. De bruiklenen komen voornamelijk van Maassluise kunstenaars, die bij ons geëxposeerd hebben. Na een jaar gaan de bruiklenen, uitgeleend of niet, weer terug naar de kunstenaar in ruil voor weer een ander kunstwerk.” Niet alles is te koop, benadrukt Klaver. Zo mogen werken afkomstig van Museum Maassluis niet verkocht worden. “Voor lokale kunstenaars willen we het visitekaartje zijn voor de kunstenaar. Hij of zij kan door zijn of haar kunstwerken in bruikleen te geven de lener de mogelijkheid geven om een echte Tulp of een Verkade enige tijd aan de muur te hebben.” 

“En een echt kunstwerk is toch iets anders aan de muur dan een poster”, vult Erna Hendriksen aan. Op de website van Kunstuitleen Maassluis kunnen belangstellenden alvast kijken wat ze in huis zouden willen halen. “Mocht het thuis dan alsnog tegenvallen, kan het altijd weer geruild worden. Mensen mogen een kunstwerk maximaal zes maanden in huis hebben. Daarna worden ze er via de mail aan herinnerd dat ze die periode met maximaal nog een half jaar kunnen verlengen. Maar korter is ook geen probleem.”

Een kunstwerk kopen, kan na minimaal een half jaar lid te zijn geweest. Cor Klaver: “Het kunstwerk moet uiteraard wel te koop zijn. Museale werken zijn dat dus niet. Datzelfde geldt ook voor kunstwerken waarvan we maar één exemplaar hebben. En werken van Corneille, Herman Brood of Rob Scholten houden we liever in onze collectie, zodat veel mensen ze kunnen lenen.” 

“Ik zou dit zo lang mogelijk willen laten draaien want ik voel mij er happy bij; ik zou het dan ook heel erg vinden als we niet meer verder konden”, bekent Erna Hendriksen. En Cor Klaver vult aan: “Het zou daarom mooi zijn als meer mensen lid van werden, zodat we financieel wat ruimer in ons jasje komen te zitten en daardoor meer kunnen aankopen.” 

Deze maand bestaat Kunstuitleen Maassluis 35 jaar. Dat wordt gevierd met een expositie in het douanehuisje.