Mark Harbers eet beschuit met muisjes bij de geboorte van Alara en Isabella.
Mark Harbers eet beschuit met muisjes bij de geboorte van Alara en Isabella. (Foto: Patrick Wanders.)

Minister doopt tunneldelen

Alara en Isabella vormen samen de tunnel

Voor een politicus is zoiets wel speciaal. Mark Harbers kreeg als wethouder in Rotterdam te maken met plannen voor een oeververbinding nabij Maassluis en Rozenburg. Nu is hij minister en ziet hij de vorderingen.

Door Kor Kegel

Minister Harbers kwam donderdag naar Rozenburg voor een traditie bij tunnelbouwers. De verschillende stukken van een tunnel krijgen altijd een tijdelijke naam, altijd die van een vrouw. Voor de naamgeving van de twee tunneldelen die volgend jaar zullen afzinken in Het Scheur is een wedstrijd onder de groepen 5 van de basisscholen in Vlaardingen en op Rozenburg uitgeschreven. Een jury besloot dat Alara een mooie naam is, bedacht door de leerlingen van basisschool De Rank op Rozenburg, en dat de andere naam Isabella wordt, bedacht door scholieren van ICK De Schakel in Vlaardingen.

Alara wordt de naam van het tunneldeel dat aan de Rozenburgse kant komt te liggen. Alara staat voor ‘waterfee’ en dat sprookjesachtige karakter vindt groep 5 van De Rank toepasselijk. Net als een tunnel beschermt een waterfee je tegen verdrinking.

De naam Isabella betekent ‘gewijd aan God’. De leerlingen van De Schakel leggen een link met het Bijbelverhaal dat God het water van de Rode Zee spleet om de Israëlieten onder leiding van Mozes uit Egypte te laten ontsnappen. Tussen wanden van water kwamen ze op de andere oever aan. Er zat geen dak op, maar een tunnel maakt het ook mogelijk een rivier te kruisen. Isabella is nu de naam van het tunneldeel dat aan Vlaardingse zijde wordt afgezonken.

De scholieren die de winnende namen bedachten krijgen binnenkort een workshop street art. Minister Harbers kwam de namen van de tunneldelen onthullen. Hij refereerde eraan dat hij van 2007 tot 2009 in Rotterdam wethouder was voor economie, haven en milieu en te maken kreeg met plannen voor een Nieuwe Westelijke Oeververbinding. Behalve de Blankenburgtunnel was ook de Oranjetunnel in discussie. Deze was gepland ten westen van Maassluis en zou ongeveer ter hoogte van het Oranjekanaal worden gebouwd. De Oranjetunnel zou echter veel langer worden en aanzienlijk duurder en er zou ook een oversteek over of onder de Landtong noodzakelijk zijn geweest. Er werd dus gekozen voor de Blankenburgtunnel. Dat was havenwethouder Mark Harbers al duidelijk.

Nu hij sinds januari minister is van Infrastructuur en Waterstaat, ziet hij een Blankenburgverbinding waarvan de aanleg al fors in ontwikkeling is – met de planning zit bouwcombinatie BAAK reeds over de helft. “Ik ben verheugd dat dertien jaar na mijn wethouderschap er al zichtbare contouren zijn van hoe het gaat worden. Voor de bereikbaarheid van de Rotterdamse regio is de nieuwe snelweg van economisch zeer groot belang. De bereikbaarheid van het hele gebied verbetert erdoor,” sprak Mark Harbers, staande bij de Eerste Werkhaven van Damen Verolme.

Collegetour

Morgenochtend vindt een Collegetour plaats voor belangstellenden. Zij konden zich opgeven via:

www.blankenburgverbinding.nl

En misschien kan dat nog wel, voor wie snel is. De Collegetour vindt vrijdagochtend plaats van 10.00 tot 12.00 uur en experts van BAAK en Rijkswaterstaat vertellen wat er aan de bouw voorafging en wat er in het afgelopen jaar allemaal gebeurd is.